Eltefritt bakverk har mange fordeler – først og fremst er det veldig enkelt. Du trenger verken å være en mesterbaker eller å ha masse dyrt kjøkkenutstyr for å lykkes – en bakebolle og en tresleiv hjelper deg langt på vei.
Teknikken for eltefri bakst er enkel, fleksibel og så å si feilfri. Ok da, det krever bittelitt planlegging, men arbeidsinnsatsen som kreves er allikevel lav. Bakverket lager praktisk talt seg selv mens du sover. Planlegger du riktig har du rykende fersk bakst til frokost.
Slik gjør du
- Rør deigen sammen i en bakebolle. Dekk bollen med plast, og la deigen stå på kjøkkenbenken i 12–20 timer.
- Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, og strø på godt med mel.
- Tøm deigen over på bakepapiret.
- Strekk deigen ut, og brett den inn mot midten et par ganger.
- Legg deigen med skjøten ned mot bakepapiret.
- Dekk med et klede eller en stor bakebolle og la deigen etterheve.
- Sett en stekeplate nederst i ovnen og en ildfast gryte eller bakestein hvis du har. Sett ovnen på 250 °C.
- Når deigen er ferdig etterhevet kan du enten:
a. hvelve deigen forsiktig fra bakepapiret oppi en varm gryte.
b. bruke en bakeskrape eller en kniv til å dele deigen i avlange bagetter.
c. bruke en bakeskrape eller en kniv til å dele deigen i rundstykker.
Eltefrie grytebrød
Grytebrød, eltefritt brød, huleboerbrød eller no-knead-bread – kjært barn har mange navn. Dette er lettlagd brød som samtidig er en fest for øynene. Brødene er luftige, velsmakende og med knasende sprø skorpe.
Hemmeligheten bak grytebrød er den varme jerngryta den stekes i. Den blir som en liten vedfyrt bakerovn og gir brødet en deilig skorpe. Med siktet hvetemel får du det luftigste resultatet, men du kan gjerne eksperimentere med å erstatte noe av hvetemelet med sammalt mel for grovere variant. Prøv vårt halvgrove grytebrød med sammalt hvete, grovt grytebrød med halvparten byggmel eller prøv ut din egen melblanding.
Eltefri småbakst
Deigen til fine eltefrie og grove rundstykker eller bagetter kan røres sammen kvelden i forveien på 1-2-3. Voilà – saftige rundstykker med perfekt skorpe til frokosten!
Brød kan resirkuleres! I denne oppskriften på eltefrie rundstykker av brødrester bruker du tørre brødrester som en av ingrediensene. Perfekt for å redusere matsvinn.