Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag

I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
Skriv ut

I de nye kostrådene, som ble lansert torsdag 15. august i år, anbefaler helsemyndighetene å spise mer grovt hver dag.

 

Her er noen konkrete råd til hvordan du kan få i deg nok fullkorn.

 

Grovt brød er godt nok

For å komme opp i 90 gram fullkorn om dagen, er det grovbrød som gjelder.

 

Dette kan du løse med to skiver ekstra grovt brød til frokost, og to ekstra grove brødskiver i matpakken, så har du fått i deg nesten 100 gram fullkorn. En brødskive med 100 prosent sammalt mel eller hele korn, hvor mel eller hele korn utgjør 60 prosent av brødets vekt, inneholder 24 gram fullkorn.

 

En god tommelfingerregel

 

Prosenten som er angitt på brødemballasjen viser hvor stor andel sammalt mel eller hele korn det er av total andel mel i brødet. Når du kjøper brød, velg gjerne brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt».

 

Grovt brød inneholder mer næring enn fint brød. Det er særlig fiber i brødet som er bra for helsa vår. Det gjør at vi føler oss mett lengre, og bidrar til et stabilt blodsukkernivå. I tillegg inneholder grove kornprodukter mange vitaminer og mineraler, og er viktige kilder til energi, karbohydrater og proteiner.

 

Flere alternativer

Det finnes mange måltidsalternativer som bidrar til å dekke dagsbehovet på 90 gram. dersom man ønsker variasjon i kostholdet. Med en kombinasjon av grovt brød, havregrøt og økt bruk av bygg som middagstilbehør er du langt på vei,

 

Slik dekker du dagsbehovet for fullkorn

  • Fire til seks skiver brød med minst 75 % sammalt mel eller hele korn dekker hele dagsbehovet for fullkorn.
  • Du får i deg 40 gram fullkorn av enten en porsjon havregrøt kokt på 1 dl havregryn eller en ½ dl byggryn.
  • Erstatt hvit ris med byggryn. En porsjon byggryn (1 dl = 80 gram) gir 80 gram fullkorn.
  • Lur inn litt sammalt mel i når du lager vafler, pannekaker eller baker. 1 dl sammalt mel inneholder 60 gram fullkorn.
  • Bytt ut fine kornprodukter som pasta og pizza med grovere alternativer.