Også lyse brød kan være grove
Å spise grovt brød har mange fordeler. I tillegg til at det smaker godt, er det en god kilde til mange av næringsstoffene som kroppen trenger. Grovt brød er blant annet vår viktigste kilde til fiber, og jo grovere brødet er, desto mer fiber inneholder det.
Det har mange fått med seg, og stadig flere ønsker å spise grovt og sunt. Men vil det si mørkt og tungt? Ikke nødvendigvis.
For å ta fargen først; Et brød kan se mørkt ut uten å være grovt. Fullkorn gir ikke nødvendigvis noen farge. En del brød kan være mørke fordi de inneholder melasse, sirup eller malt, og ikke nødvendigvis fordi de er spesielt grove.
Bruk av malt i brød har lange tradisjoner, og det er ikke noe i veien med brød som inneholder dette. Maltet tilfører smak og øker holdbarheten, i tillegg til en gyllen farge.
Så lenge brødet også har en høy grovhetsprosent, kan det gjerne inneholde malt.
Finmalt, men grovt
Bygg og havre gir et lyst mel – og ferdige brød som kan nærmest se ut som loff, selv om de er grove. Mens rug vil gi et mørkere brød, selv om bare det finmalte kornet fra kjernen er brukt.
Heller ikke konsistensen på brødet trenger å si noe om hvor grovt det er, hvis man med det tenker på melets partikkelstørrelse. Det er uproblematisk å bruke finmalt mel i grovbaksten, gitt at melet inneholder alle kornets bestanddeler.
Enkelte hevder at man ved å kjenne på vekten av brødet kan si noe om hvor grovt det er. Det kan stemme i noen tilfeller, men langt i fra alle. Det er fullt mulig å lage et tungt brød
Bruk Brødskalaen!
Nå virker det kanskje umulig å finne ut hvor grovt et brød faktisk er, men det er ingen grunn til å fortvile. Det skal være enkelt å velge sunt, og for ti år siden ble det enda enklere. Da ble grovhetsmerking av brød innført, bedre kjent som Brødskalaen. Den består av fire symboler som indikerer hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet.
Fint brød inneholder 0-25,9% sammalt mel eller hele korn, og merkes med ett “kakestykke”. Halvgrovt brød inneholder 26-50,9% sammalt mel eller hele korn, og får to kakestykker. Tilsvarende blir det tre kakestykker for det grove brødet med 51-75,9 % sammalt mel eller hele korn, og fire kakestykker på ekstra grovt brød.
Merkeordningen inkluderer ikke innholdet av frø, nøtter eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold.
Når du baker selv
Skal du bake brød selv, er det ikke bare enkelt å manøvrere i jungelen av ulike meltyper. Kanskje har du en oppskrift, og kanskje ønsker du å gjøre baksten grovere eller mer næringsrik?
Da kan et godt råd være å bytte ut noe av det siktede hvetemelet med grov sammalt hvete eller fullkornshvetemel. Sistnevnte kan være til forveksling likt siktet hvetemel, fordi hele kornet er så finmalt.
Både fullkornshvetemel og grov sammalt hvete inneholder de viktige næringsstoffene og de gode fibrene som gjør brødet grovere og sunnere.
Kli er det harde ytre skallet på et korn, og finnes i mange kornsorter. Tilfører du dette i brøddeigen, blir resultatet grovere. Akkurat hvor mye, kan du finne ut ved å bruke Grovhets-kalkulatoren.
Hvis du har lyst til å bake noen skikkelige grovbrød selv, som ser litt «finere» ut, kan du prøve deg på en av disse oppskriftene:
1 – Kneipp – en skikkelig grovis
Kneippbrød er kanskje ikke det de fleste forbinder med grovbrød, men det er faktisk
akkurat det det er. En ekte kneipp gir full pott på Brødskalaen, det vil si over 76% sammalt mel eller hele korn.
Brødet er forøvrig oppkalt etter den tysk legen, Sebastian Kneipp, og bakt med grov og fin sammalt hvete og hvetemel. Baker Hansen i Oslo bakte Norges første kneippbrød i 1895, og siden den gang har brødet blitt et av de mest solgte her til lands.
>> Se oppskriften på kneippbrød her
2- Matpakkebrød
Har du barn som ikke er overbegeistret for hele korn i brødet? Da er dette matpakkebrødet et godt alternativ. Det er grovt, men uten de store kornene som enkelt små ganer vil være foruten. Og best av alt; det er grovt!
>> Se oppskriften på Matpakkebrød her
3- Bakerens ekstra grove brød
Delikat å se på og rik på smak – av både gresskarkjerner, honning, hvete og rug. Brødet passer ypperlig til din sunne hverdag.
>> Se oppskriften på bakerens ekstra grove brød her
Sist oppdatert 18. september 2018