Kneippbrød
Kneippbrød er oppkalt etter en tysk lege, Sebastian Kneipp, og er et ekstra grovt brød bakt med grov og fin sammalt hvete. Passer til lunsj og i matpakken.
Ingredienser
7 dl skummet melk eller vann
3 ss rapsolje
1 pakke gjær
500 g sammalt hvete, grov
500 g sammalt hvete, fin
2 ts salt
2 ts sukker
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Varm melk eller vann til det er fingervarmt, og tilsett oljen. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett mel, salt og sukker. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 35 minutter.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord, og del den i to like store emner. Form emnene til avlange brød, og legg dem i smurte 1,5-litersformer. Dekk med plast eller et klede, og la heve til brødene når kanten av formen, ca. 30 minutter.
- Stek på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 50–60 minutter. Avkjøl på rist.
Baker Hansen i Oslo bakte Norges første kneippbrød i 1895, og siden den gang har brødet blitt et av de mest solgte her til lands.