10 langpannekaker til sommeravslutningen
Ingenting slår langpannekaken når det skal bakes i større mengder til skoleavslutninger eller andre større sammenkomster.
– Klassikeren er sjokoladekake med glasur og kokos, som vi alle kjenner godt. Men til et variert og fristende kakebord er det også godt med noen alternativer, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.
Hun har plukket ut oppskrifter på 10 gode langpannekaker som garantert vil få ben å gå på når det er sommeravslutning.
1. Bollekake med vaniljekrem og rabarbra
Gjærbakst og langpannekake i ett! Denne kaken blir garantert en suksess på kakebordet.
2. Rosin- og krydderkake
Denne kaken er saftig og holdbar, og med kanel, allehånde og kefir blant ingrediensene.
3. Eple- og pistasjkake
Kaken er rask å lage, og frisk på smak med kanel, nøtter og eplebiter blant ingrediensene.
4. Gulrotkake
Alle liker gulrotkake! Denne gulrotkaken har en deilig glasur av kremost som passer godt til den søte kaken på sommeravslutningen.
5. Mor Monsen
Mange baker Mor Monsen til jul, men denne kaken passer vel så bra når det er varmt i været.
6. Krydderkake med eple
En lettvinn langpannekake med kefir som gjør den ekstra saftig og holdbar.
7. Banan- og pekankake
Søte bananer og sprø nøtter i en herlig langpannekombinasjon.
8. Fruktkake med fiken, aprikos og tranebær
Denne kaken er kanskje mest for de voksne: En fruktkake med rom, rosiner, tørket frukt og mandler.
9. Appelsinkake med marsipan
Appelsinsaft og revet appelsinskall gir denne kaken en herlig syrlig smak. Marsipan gir luksusfølelsen.
10. Brownies med karameller og marshmallows
En sjokoladekake i forkledning! En deilig langpannekake med karameller, mini marshmallows og sjokoladebiter som kombinerer kake og godteri til en fristende festkake.
Baketips for langpannekaker
Langpannekaker er ofte enkle å lage, og lett å lykkes med.
– Hvis du velger en av de minst kompliserte oppskriftene, vil selv nybegynnere i kakebakst oppleve at det er lett å få til, sier Torunn Nordbø.
Hun har følgende generelle råd som kan være gode å ha når du setter i gang med baksten:
- Romtempererte egg gir ekstra luftig eggedosis.
- Kle langpannen med bakepapir om du vil være helt sikker på å få den enkelt ut av formen.
- Bruk alltid sikt når du har i det tørre i – ikke bare for å unngå klumper, men også for å få røren luftig, lett og fin til din langpannekake.
- Sett langpannekaken inn i ovnen med det samme du har laget ferdig røren. Dersom den blir stående på benken for lenge, kan luften gå ut av eggedosisen.
- Ikke slump! Kakebaking krever mer nøyaktighet enn vanlig matlaging – så du vil tjene på å være nøyaktig og tålmodig underveis.
- Sjekk alltid om kaken er ferdigstekt med en kakepinne. Fester det seg røre på den, må langpannekaken stå litt lenger i ovnen.
> Ønsker du en skikkelig utfordring? Da kan du prøve deg på MatPrats fargerike pavlova. Garantert suksess som kake til sommeravslutningen.
>> Sjekk også ut vår store samleside med kaker til hverdags og kaker til fest.