Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
forskjellige typer kake

Kaker til hverdags og kaker til fest

Sjokoladekake, bløtkake, formkake, gulrotkake, krydderkake, fyrstekake, eplekake, ostekake - her finner du oppskriften på dem alle!

Alle liker vel kake? Særlig ettersom det finnes så mange forskjellige oppskrifter å velge mellom. Alt fra de friske og fruktige til de mektige, tunge festkakene man ikke burde ha spist to store stykker av. 

 

Vi har samlet sammen oppskrifter på kaker til forskjellige anledninger. Her er oppskriftene for både de som er nybegynnere og de som er drevne kakebakere. 

 

Oppskrifter på kaker til fest

 

Noen ganger er det sånn at man må finne på en festlig anledning bare for å få en mulighet til å bake en flott festkake. 

 

Bløtkake med friske bær er kanskje festkake nummer 1 – og ikke så komplisert å lage selv for nybegynnere. En litt mer rustikk variant av bløtkaken er nakenkake, der sukkerbrødet ikke dekkes helt til av kremen. Skal du lage en skikkelig imponerende festkake, anbefaler vi også denne kremkaken med kirsebær og mascarpone – med vaniljefrø og revet sitronskall i kakebunnen.

 

Sjokoladekaker er også populære festkaker. Enten du går for den litt snobbete sachertortenkonfektkake eller denne uimotståelige mokka fudge kaken, er vi sikre på at fatet er tomt når festen er over. 

 

forskjellige kaker

 

Eller om du ikke klarer å velge mellom bløtkake og sjokoladekake – hvorfor ikke lage to i én? Denne sjokoladekaken med krem og bær forener det beste fra to festkakeverdener.

 

Vi kan jo heller ikke snakke om festkaker uten å nevne klassikerne. Verdens beste, eller Kvæfjordkake som den også kalles, hører hjemme på et festkledd kakebord. Det samme gjør marsipankaken, en festkledd ostekake med sjokoladelokk og pavlova med friske bær.  

 

forskjellige kaker

 

Oppskrifter på kaker til hverdags

 

Man skal jo ikke spise kake hver dag, enda så godt det er (heldigvis er det også veldig godt med nybakt grovbrød!). Men det er likevel enkelte kaker som fortjener betegnelsen hverdagskaker. Enten fordi de ser så hverdagslige ut eller fordi de tross alt ikke inneholder så mye usunne saker at man kan unne seg en liten kakebit til onsdagskaffen uten at det går ut over helsa. 

 

Fyrstekaken er for eksempel en sånn kake som ser litt hverdagslig ut, men som smaker som en fest. Den trønderske thekaken egner seg også godt til en kopp te på kveldstid. Formkaker som sitronkakebananbrød med kokos og krydderkake med sirup og ingefær er også fine å ha i fryseren i tilfelle en nabo stikker innom. 

 

forskjellige kaker

 

 

Dessuten finnes det også kaker som ser skikkelig flotte ut, men som er litt sunnere enn snittet. Vi arrangerte i 2018 en kakekonkurranse for å få forslag til festkaker med sunnere ingredienser – og fikk inn mange gode forslag.  Sjekk for eksempel ut denne sunnere festkaken med banan, yoghurt og friske bær, en grov gulrotkake, denne rugbrødlagkaken eller sjokoladekake med søtpotetglasur (!). Alle er definitivt sunnere enn de ser ut!

 

forskjellige kaker

 

Ikke slumse med oppskriften

 

Vil du bli god til å bake kaker, anbefaler vi å lese denne artikkelen med 10 gode råd til kakebaksten. Et hovedpoeng her er at det er viktig å følge oppskriven, ikke slumse, og ikke ta noen snarveier. 

 

I motsetning til ved annen matlaging skal det ikke så mange endringer i oppskriften til før kaken blir fiasko. Å følge oppskriften nøye er derfor viktig.

 

Og så er det selvsagt lov å leke seg – kakebaking er jo gøy! Ihvertfall så lenge du begrenser improviseringen til de gangene du baker en kake som det ikke er så viktig at blir perfekt. 

Nedenfor har vi samlet alle oppskriftene som er omtalt i denne artikkelen.

 

Trenger du enda flere, kan du finne frem til alle kakene i oppskriftsdatabasen vår her. Lykke til med kakebaksten!

Kake - Flere oppskrifter og artikler

Brunsviger

Brunsviger er smaken av Danmark. Herlig søt gjærbakst med syndefull sukkerglasering av brunt sukker og smør. Server den fersk, og gjerne litt lun.
Middels
enkelt

Grove brownies

Du tror det ikke før du får se det, sier vi ofte - men noen ganger må du også smake. Grove brownies med fullkornsmel er superduper digge! Litt sunnere, men det kan du ikke merke.
Middels
enkelt

Fyrstekake

Fyrstekake er en gammel klassiker. Oppskriften vår har rikelig med mandelfyll, som gjør den ekstra god og saftig. Kaken er holdbar og fin å fryse.
rask
Middels

Thekake

Et "erketrøndersk" bakverk kaller Lars Utseth bakeriets bestselger, den tradisjonsrike thekaken, fylt med rosiner, kanel, smørkrem og sviskemarmelade.
Middels
Middels

Rugbrødlagkake

Rugbrødlagkake er en saftig og smakfull kake med friske bær, silkemyk ostekrem og grov kakebunn. De grove rugbrødsmulene i bunnen gjør kaken litt sunnere.
Middels
Middels

Sunnere festkake

En saftig bunn med banan, eksotisk glasur med yoghurt og kokos og rike mengder friske bær gjør denne kaken til en litt sunnere festkake.
Middels
Middels

Grov gulrotkake

En saftig, god og holdbar gulrotkake. Bruk av fullkorn og litt mindre mengder sukker og ostekrem gjør denne gulrotkaken til et litt sunnere alternativ enn den klassiske.
Middels
Middels

Sjokoladekake med søtpotetglasur

En saftig og god sjokoladekake bakt på fullkorn med søtpoteter i glasuren som gjør denne oppskriften til et mer spennende og litt sunnere alternativ til den klassiske sjokoladekaken.
Middels
Middels

Nakenkake

En rustikk vri på bløtkake er nakenkake, hvor sukkerbrød ikke er helt tildekket av krem. Her er en søt, syrlig, myk og sprø nakenkake fylt med marengs, vaniljekrem og norske bær.
lang
Middels

Kremkake med kirsebær og mascarpone

Dette er en nydelig kremkake med smak av kirsebær, mascarpone og mørk sjokolade. Vaniljefrø og revet sitronskall i sukkerbrødene gjør kakebunnen ekstra god.
Middels
Middels

Moderne bløtkake

Her er en bløtkake med friske bær som har et litt mer moderne utseende - men med den klassiske bløtkakesmaken.
Middels
enkelt

Sjokoladekake med krem og bær

Sjokoladekake med krem og bær passer ekstra godt til familens store festdager og smaker helt fantastisk. Pyntet med sjokoladeglasur, pisket krem, blåbær, rips, bjørnebær og bringebær er den kakebordets vinner.
Middels
Middels