Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

10 smakfulle oppskrifter med bær

Når du står der med bærspannet fullt, er det disse oppskriftene med bær du trenger.
Skriv ut

Vi er heldige i Norge, som i tillegg til en allemannsrett også har et fantastisk matfat å ta av. Det er noe eget med det å kunne nyte selvplukket bær, enten helt enkelt eller saftet, syltet eller innbakt.

 

Minner om barndommens endeløse bærturer som aldri så ut til å bli tomme, er i voksen alder fine minner. Det å kunne ta med seg en kurv eller et spann og høste av skogens goder skaper minner. Alle sansene nyter av bærhøsten; De herlige fargene, duftene av skog og senere av de søte bærenes safting og sylting. Lyden av glade stemmer når man finner store bær eller når matpakken åpnes og smaken av høst i alt fra tyttebær til multer.

 

Mange er også så heldige at de kan ta bærturen i egen hage. Jordbær, stikkelsbær, bringebær, rips, blåbær og solbær er alle populære hagevekster.

 

Her har vi samlet noen gode oppskrifter med bær som gjør det beste ut av de bærene du har:

 

1. Hjemmelaget jordbærsyltetøy

 

Hjemmelaget jordbærsyltetøy

 

Hjemmelaget jordbærsyltetøy gir deg smaken av norske jordbær hele året. Bland jordbær og sukker til frysetøy eller lag et snartkokt syltetøy i gryte. Og husk: Nybakte rundstykker er perfekt følge til jordbærsyltetøyet ditt. 

 

>> Slik lager du hjemmelaget jordbærsyltetøy

>> Alle våre syltetøyoppskrifter

 

2. Myslirundstykker med blåbær

 

Myslirundstykker med blåbær

 

Myslirundstykker med blåbær passer fint som turmat. Smaker skikkelig saftig og godt nystekte med litt smør eller ost.

 

>> Så enkelt lager du herlige myslirundstykker med blåbær

 

3. Bærterte

 

Bærterte

 

Bærterte fylt med et tykt lag vaniljekrem og sesongens friske bær er en favoritt, og et fargerikt og friskt innslag på kakebordet. Du trenger ikke bruke de samme bærene som oss – se hva du har tilgang på og lag terten ut fra det.

 

>> Her er oppskriften på smakfull bærterte

 

4. Bringebærsmoothie

 

Bringebærsmoothie

 

Bringebærsmoothie er en rask og sunn smoothie med yoghurt, bringebær, biola og havregryn. Den passer perfekt til frokost eller som et lett og forfriskende mellommåltid i varmen. 

 

>> Så enkelt er det å trylle fram en bringebærsmoothie

 

5. Rugbrødlagkake med friske blåbær

 

 

Rugbrødlagkake er en saftig og smakfull kake med friske blåbær, silkemyk ostekrem og grov kakebunn. De grove rugbrødsmulene i bunnen gjør kaken litt sunnere.

 

>> La deg friste av denne herlige oppskriften på rugbrødlagkake med friske blåbær

 

6. Bløtkake med skogens bær

 

bløtkakekonkurranse

 

Bløtkake med friske bær passer perfekt om sommeren eller til fest. Bruk de bærene du selv liker best, og bruk gjerne flere typer sammen.

 

>> Imponer gjestene med en skikkelig deilig bløtkake

 

7. Pavlova med friske bær

Pavlova er selveste dronningen av bærkaker. Crispy marengs, silkemyk vaniljekrem og friske bær på toppen gir en uslåelig kombinasjon. Men du trenger ikke vente på de store anledningene for å lage pavlova: Du kan lage porsjonskaker tilpasset hvor mange mennesker dere er som skal dele på bærhøsten.

 

>> Pavlova med friske bær 

>> Pavlova med brownie 

 

8. Superenkle bærmuffins

Bærmuffins

Med sammalt hvete på ingredienslisten er dette muffins som metter godt, samtidig som de er saftige og gode. Som om ikke det var nok: De er i tillegg superenkle å lage!

 

>> Sjekk oppskriften på superenkle bærmuffins her

 

9. Rullekake med krem og bringebær

rullekake med bringebær

En skikkelig frisk og god rullekake med bringebær, som skapt for varme sommerkvelder når man skal kose seg litt ekstra. Bruk gjerne hjemmelaget syltetøy for ekstra god smak. 

 

>> Oppskrift på rullekake med krem og bringebær

 

10. Pannekaker med blåbær

 

Pannekaker

En klassiker som er elsket av både store og små. Selvsagt smaker de aller best etter en lang skogstur med fulle blåbærspann.

 

>> Alle våre oppskrifter på pannekaker 

 

Hva og hvor?

 

Er du usikker på hvor du kan plukke? Og hva du eventuelt kan ta med deg? Allemannsretten forklarer: 

 

§ 5. Allmenhetens høstingsrett
Under ferdsel i utmark kan allmennheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.

For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder første ledd bare når eier eller bruker ikke har nedlagt uttrykkelig forbud mot plukking. Uavhengig av et slikt uttrykkelig forbud kan allmennheten alltid plukke multer som spises på stedet.
(allemannsretten.no)