Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

8 nye byggoppskrifter som gir vann i munnen

Her er åtte nye og deilige matretter med bygg som du kan spise til både lunsj, middag og dessert.
Skriv ut

Da vi avholdt konkurransen byggmesterskapet ba vi det norske folk om å sende oss sine beste byggoppskrifter. Og det fikk vi! Juryen fikk en vanskelig oppgave med å kåre vinnerne blant alle de fristende oppskriftene. 

 

Nå har vi samlet de beste oppskriftene vi fikk sendt inn i konkurransen, for å inspirere til mer bygg i hverdagen. 

 

Derfor arrangerte vi byggmesterskapet

 

Opplysningskontoret for brød og korn har et ambisiøst mål om tidoble bruken av bygg i norsk kosthold. Dette ville Lars Kjelkenes Giæver fra facebookgruppen Veggispreik være med på. Han tok initiativ til konkurransen og mener den har vært svært vellykket.

 

– Mange av de jeg har snakket med sier at konkurransen bidro til at de eksperimenterte mer med bygg og at det nå har blitt en ny del av hverdagen etter konkurransen. Det ser vi også på oppskriftene – vi fikk inn mange gode og kreative løsninger, sier Giæver.

 

Han tror at veien inn i det grønne skiftet går via matglede, ikke via viftende pekefingre. Derfor håper han disse oppskriftene senker terskelen for andre som vil prøve å spise mer bygg til hverdags.

 

De åtte beste byggoppskriftene

 

Oppskriftene viser at bygg er et veldig anvendelig matkorn. Du kan erstatte ris og pasta med bygg, bruke bygg i hovedretten eller fylle opp salater og sideretter med bygg.

 

1. Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips

Byggrynskaker vant førsteplassen i middags-kategorien av byggmesterskapets beste byggoppskrifter

Byggrynskaker kan varieres i det uendelige. Prøv for eksempel en variant med friske urter og hakket vårløk. Lekkert!

 

Denne oppskriften på byggrynskaker vant førstepremien i middagskategorien, blant annet fordi kakene er så lett å variere i smak og fasong. Du kan for eksempel bruke litt revet rå rødbete istedenfor gulrot, eller tilsette litt gurkemeie og malt koriander sammen med de andre krydderne. Byggrynskakene egner seg til alt fra store burgere til små pastaboller. Oppskriften er laget av Maria Turøy.

 

2. Gul byggotto med kylling og aspargesbønner 

Gul byggotto med kylling og aspargesbønner er en av byggmesterskapets beste byggoppskrifter

Gul byggotto med kylling og aspargesbønner passer perfekt når du ønsker et sunt måltid med ekstra mye smak. Oppskriften viser hvor lett det er å bytte ut ris med bygg. Oppskriften er laget av Claudia Martotaroeno.

>> Les også: Tre gode grunner til å bytte ut ris med bygg

 

3. One pot med byggryn

One pot med byggryn kan lages med og uten kjøtt

 

One pot-oppskrifter blir stadig mer populære. Det er ikke så rart, for her er det bare å putte alle ingrediensene i gryta og vente på at alt blir ferdig. One pot med byggryn er en digg hverdagsmiddag med futt i. Denne finnes også i en vegansk variant med bønner. Oppskriften er laget av Samira Makoudi.

 

4. Byggsalat med ovnsbakt søtpotet, cashewparmesan og smørbadet sopp

Byggsalat med ovnsbakt søtpotet, cashewparmesan og smørbadet sopp metter godt.

 

Bygg, søtpotet, cashewnøtter og sopp – hvem visste at en salat kunne smake så godt? Denne byggsalaten passer fint både til middag og lunsj og i stor eller liten porsjon. Oppskriften er laget av Kristine Bondstad.

 

5. Bygg and cheese

Bygg and cheese er en av byggmesterskapets beste byggoppskrifter til helgekosen.

Du har sikkert hørt om mac and cheese – men har du prøvd bygg and cheese? Den kan serveres som en siderett til middagen, sammen med en grønn salat eller alene som noe godt til kvelds. Oppskriften er laget av Terje Øyrås.

 

6. Cupcakes av bygg med jordbær og hvit glasur

Cupcakes av bygg vant førsteplass i dessert-kategorien

Cupcakes av bygg er vinneren av beste bygg-dessert i byggmesterskapet.

Herlige cupcakes av bygg, med frisk smak av jordbær, nøtter og kokos, var vinneren av dessertkategorien. Flotte å se på, barnevennlige og gode på smak! Denne desserten passer både til festbordet og til de dagene du bare vil ha noe godt til kaffen. Oppskriften er laget av Kristine Bonstad.

 

7. Saftsuppe med byggryn

Saftsuppe med byggryn er en nostalgisk dessert.

Saftsuppe med byggryn er en koselig og tradisjonell dessert som mange husker fra barndommen. Den er enkel å lage og en favoritt hos de minste. Oppskriften er laget av Marit Røvang.

 

8. Byggrynsfromasj med gelélokk

Byggrynsfromasj med gelelokk er en lekker dessert for øynene.

 

Byggrynsfromasj med gelélokk er en lekker dessert med frisk smak av bringebær og yoghurt. Oppskriften er inspirert av Randi Linds bidrag i byggmesterskapet.

>> Les mer: Vil du også lage mat med bygg? Slik setter du bygg på menyen!

Les eller skriv kommentarer