Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Gyda samler på gammeldagse vaffeljern

Gyda Lømo Fjeld har landets største samling av gammeldagse vaffeljern. Mange av våre vaffeloppskrifter er testet og fotografert på Gydas vaffeljern.
Skriv ut

Gyda forteller at interessen for gammeldagse vaffeljern startet i 2006 da hun var innom en antikvitetsmesse og kom over et gammelt hjertejern. Jernet ble aldri kjøpt, men etter hvert har det kommet mange andre gamle jern til gården.

 

Gyda kan stolt vise fram forskjellige vaffeljern, og en kan se hvordan vaffeljernene har forandret seg gjennom tiden.

 

De første vaffeljernene er fra 1600-1700 tallet. De var lagd av jern med langt skaft til bruk i grua.

 

 

Vaffelrøren kunne bestå av bare byggmel, vann og litt salt. Kjernemelk eller skummet melk ble gjerne brukt istedet for vann. De som hadde råd tok sukker og kardemomme i røren. Rømmevafler ble laget til festlige anledninger, og som navnet tilsier ble vannet erstattet med sur fløte.

 

>> Vaffelrøre som gir verdens beste vafler

 

Gyda og mannen Arne forteller at man ikke vet helt nøyaktig vet når vafler ble vanlig i Norge. Vi vet imidlertid at vafler ble brukt som festmat til brylluper, barnedåper og høytidsdager.

 

I våre dager er det en kake som spises ofte og over hele landet, og vafler passer like godt til hverdags som til fest.

 

Oppskrift på Vafler med lemoncurd

Vakre vafler med lemoncurd, bakt med Gydas gammeldagse vaffeljern.

25. mars er den internasjonale vaffeldagen. Mer vaffelhistorie finner du her.

Finn mer om samme tema: