
Forbruk av korn til mat i Norge
Figur 1: Forbruk av matkorn til norsk melindustri og andel norsk, 2010-2024. Tonn og prosent.
Nedgangen i matkornforbruket over år skyldes mindre forbruk av brød og bakervarer.
I 2024 brukte møllene 320 000 tonn matkorn, en økning på 1,5 prosent fra 2023. 82 prosent av matkornet som ble brukt i 2024 var hvete, mens havre utgjorde 12 prosent, rug 5 prosent og bygg kun 1 prosent.
Andelen norsk matkorn i melet var på kun 37 prosent i 2024. Ser vi bort ifra tørkesesongen 2018, var dette den laveste norskandelen siden 2012. Kun 33 prosent av mathveten var norsk, mens 59 prosent av mathavren var norsk. For begge kornarter innebar dette et fall i norskandelen på 36 prosentpoeng fra året før. For havre følger dette en femårsperiode der norskandelen hadde steget kraftig.
>>Flere tall på kornproduksjonen i Norge.
Kilde: Landbruksdirektoratet
Sist oppdatert: 4. mars 2025