Mer enn ett brød til påske

Her er en oversikt over hvilke typer brød vi helst velger til påskefrokosten. André Løvaas oppfordrer til å utvide til en hel brødbuffet i påsken.
Skriv ut
I fjor svarte over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø.

 

– Påsken er en høytid med mye kosemat og godteri. Starter du dagen med grovt, er kroppen bedre rustet til å håndtere ferieutskeielsene. Det grove brødet bidrar nemlig til stabilt blodsukker, lengre metthetsfølelse og god fordøyelse, sier Nordbø. 

 

Det finnes mange gode og grove alternativer til påskefrokosten enten du kjøper ferdige brød eller vil bake selv. – Se etter Brødskalaen på brødet i butikken eller bruk grovhetskalkulatoren vår på egne oppskrifter, om du er usikker på hva som er grovt, anbefaler hun. 

 

Mer enn ett brød til påske

 

Baker André Løvaas er aktuell som dommer i Bakemesterskapet på NRK og jobber til daglig som kvalitets- og produktutviklingssjef i Åpent Bakeri. Løvaas mener brødet spiller den viktigste rollen på frokostbordet. 

 

– Mitt inntrykk er at de aller fleste legger alt kruttet i pålegget. Jeg mener hemmeligheten med den perfekte påskefrokosten ligger i brødet. I stedet for å sette frem et hav av pålegg og ett brød, bør du sette frem noen få, gode pålegg og en deilig brødbuffet. For eksempel et par oster, smør, skinke, syltetøy og egg, og en brødkurv med grove rundstykker, brød med frukt og nøtter og rustikke bagetter. Brødrestene kan varmes opp, og brukes som tilbehør til påskelammet eller andre middagsmåltider i ferien, sier han. 

 

>> Se våre beste smøretips til påsketuren

 

Topp 5 brødtips for påsken

 

I tillegg til grovt brød tyder undersøkelsen på at det er flere brødtyper på norske frokostbord i påsken. 

 

–  Her er forslag til grove varianter av de brødene folk sier de spiser mest av i påsken. Men det er ikke for grovt, å spise loff i påsken, humrer Nordbø.

 

Grovt surdeigsbrød med havre

Et stort deilig surdeigsbrød med havre til lange påskefrokoster. Her har vi byttet ut noe av det siktede hvetemelet med havre for mer smak og et grovere alternativ.

Loff

Loff er loff og bakt kun på siktet hvetemel. Nybakt loff kan spises som den er med litt godt smør og pålegg. Loffen egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter.


Grovt havrebrød

Grovt havrebrød er et velsmakende og saftig grovbrød. Passer ypperlig både til påskefrokosten og med ost, skinke og salat i turmatpakken.

ekstra grovt rugbrød

Ekstra grovt rugbrød er brødklassiker som egner seg til de lekreste smørbrød i påsken. Denne oppskriften er et ekstra grovt brød med karakteristisk smak.

 

Grovt grytebrød

Grovt grytebrød er et eltefritt brød bakt på hvete og bygg. Dette er enkelt å lage enten du er hjemme eller på hytta. Passer perfekt til påskefrokosten eller som tilbehør til middag.


 

Hva slags brød spiser du til påskefrokostene?

 

Var ett av spørsmålene i undersøkelse om påskematen gjennomført av YouGov på vegne av MatPrat, i uke 9, 2024. 

 

Total

Hva slags brød spiser du til påskefrokostene? Mulig å velge flere

Base: Feirer påske

928

Grovt brød

54 %

Surdeigsbrød

16 %

Loff

15 %

Havrebrød

13 %

Rugbrød

9 %

Eltefritt brød

4 %

Påskebrød (gresk påskebrød, dekorert påskebrød, matzah, eller annet tradisjonelt påskebrød)

4 %

Annet type brød

7 %

Vet ikke

10 %

Spiser ikke brød til påskefrokostene

6 %

Totalsum

138 %

NB. Totalsum er over 100 % fordi det var mulig å velge flere alternativer.

Sist oppdatert: 4. april 2025