
Mer enn ett brød til påske
– Påsken er en høytid med mye kosemat og godteri. Starter du dagen med grovt, er kroppen bedre rustet til å håndtere ferieutskeielsene. Det grove brødet bidrar nemlig til stabilt blodsukker, lengre metthetsfølelse og god fordøyelse, sier Nordbø.
Det finnes mange gode og grove alternativer til påskefrokosten enten du kjøper ferdige brød eller vil bake selv. – Se etter Brødskalaen på brødet i butikken eller bruk grovhetskalkulatoren vår på egne oppskrifter, om du er usikker på hva som er grovt, anbefaler hun.
Mer enn ett brød til påske
Baker André Løvaas er aktuell som dommer i Bakemesterskapet på NRK og jobber til daglig som kvalitets- og produktutviklingssjef i Åpent Bakeri. Løvaas mener brødet spiller den viktigste rollen på frokostbordet.
– Mitt inntrykk er at de aller fleste legger alt kruttet i pålegget. Jeg mener hemmeligheten med den perfekte påskefrokosten ligger i brødet. I stedet for å sette frem et hav av pålegg og ett brød, bør du sette frem noen få, gode pålegg og en deilig brødbuffet. For eksempel et par oster, smør, skinke, syltetøy og egg, og en brødkurv med grove rundstykker, brød med frukt og nøtter og rustikke bagetter. Brødrestene kan varmes opp, og brukes som tilbehør til påskelammet eller andre middagsmåltider i ferien, sier han.
>> Se våre beste smøretips til påsketuren
Topp 5 brødtips for påsken
I tillegg til grovt brød tyder undersøkelsen på at det er flere brødtyper på norske frokostbord i påsken.
– Her er forslag til grove varianter av de brødene folk sier de spiser mest av i påsken. Men det er ikke for grovt, å spise loff i påsken, humrer Nordbø.

Et stort deilig surdeigsbrød med havre til lange påskefrokoster. Her har vi byttet ut noe av det siktede hvetemelet med havre for mer smak og et grovere alternativ.

Loff er loff og bakt kun på siktet hvetemel. Nybakt loff kan spises som den er med litt godt smør og pålegg. Loffen egner seg også godt som tilbehør til supper og gryter.

Grovt havrebrød er et velsmakende og saftig grovbrød. Passer ypperlig både til påskefrokosten og med ost, skinke og salat i turmatpakken.

Ekstra grovt rugbrød er brødklassiker som egner seg til de lekreste smørbrød i påsken. Denne oppskriften er et ekstra grovt brød med karakteristisk smak.

Grovt grytebrød er et eltefritt brød bakt på hvete og bygg. Dette er enkelt å lage enten du er hjemme eller på hytta. Passer perfekt til påskefrokosten eller som tilbehør til middag.
Hva slags brød spiser du til påskefrokostene?
Var ett av spørsmålene i undersøkelse om påskematen gjennomført av YouGov på vegne av MatPrat, i uke 9, 2024.
Total |
|
Hva slags brød spiser du til påskefrokostene? Mulig å velge flere |
|
Base: Feirer påske |
928 |
Grovt brød |
54 % |
Surdeigsbrød |
16 % |
Loff |
15 % |
Havrebrød |
13 % |
Rugbrød |
9 % |
Eltefritt brød |
4 % |
Påskebrød (gresk påskebrød, dekorert påskebrød, matzah, eller annet tradisjonelt påskebrød) |
4 % |
Annet type brød |
7 % |
Vet ikke |
10 % |
Spiser ikke brød til påskefrokostene |
6 % |
Totalsum |
138 % |
NB. Totalsum er over 100 % fordi det var mulig å velge flere alternativer.
Sist oppdatert: 4. april 2025