Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Seks matpakker som passer når du har eksamen

Gi hjernen all hjelp den kan få på eksamen med disse matpakkene.
Skriv ut

Eksamensdagen er dagen man virkelig skal prestere – dagen man skal vise hva man har lært og hva man er god for. Hjernen skal være i toppform og tåle en lang dag med konsentrasjon. 

 

Og hva vil hjernen ha da? Jo, den vil ha en matpakke som gir langsom blodsukkerstigning. Rask økning i blodsukkeret, for eksempel som følge av å spise godteri eller drikke sukkerholdig brus, gir kort tid etter tilsvarende rask nedgang i blodsukkeret – som kan føre til at du blir trøtt og ukonsentrert.

 

Grovt brød egner seg veldig godt som mat i eksamensperioden ettersom det inneholder langsomme karbohydrater og fiber som gir langsom blodsukkerstigning. I tillegg bidrar fiber til at man holder seg mett lenger.  

 

>> Les også: Derfor bør du ha med brødskive på eksamen

 

Mange synes det likevel er viktig med noe ekstra godt i matpakken på eksamen, for å motivere seg for ekstra innsats. Derfor har vi hentet frem seks oppskrifter fra oppskriftsdatabasen vår som både er bra for hjernen og som gir noe å glede seg til i lunsjen. 

 

Vel bekomme – og lykke til på eksamen!

 

1. Fiskekakeblings med rødbeterelish

Maptakke med fiskekake

Fiskekakeblingsen er en fest for både øyet og magen.

En fiskekake som ble til overs etter middagen kan få nytt liv i matpakken sammen med litt rødbeterelish. En matpakke til eksamen proppfull av farger og sunne næringsstoffer!

 

>> Oppskrift på blings med fiskekake

 

2. Grov panini med ost, kalkun, pesto og tomat

Grov panini med ost, kalkunpålegg, pesto og tomat

Har du hjemmeeksamen, kan du spise denne varm – men den egner seg også godt kald.

Grovbrød, kalkun, pesto og tomat – dette blir en herlig blings når du tar en velfortjent pause på eksamen. Ekstra god blir den om du har mulighet til å varme den før du spiser den. 

 

>> Oppskrift på grov panini

 

3. Bagett med kyllingsalat

Bagett med kyllingsalat

Grovt brød og deilig kyllingsalat.

Ok, dette er kanskje ikke en blings – men har du ikke bagett, kan du uten problemer bruke et par grove brødskiver istedet. Lag kyllingsalaten dagen i forveien, så gjenstår bare å sette sammen matpakken på eksamensdagen. 

 

>> Oppskrift på bagett med kyllingsalat 

 

4. Makrellsandwich

Makrellsandwichen har få ingredienser og er super på smak.

En skikkelig real lunsj som holder deg mett helt til eksamensoppgaven er innlevert. Makrell i tomat og avokado er en knallgod smakskombinasjon!

 

>> Oppskrift på makrellsandwich

 

5. Blings med grillede grønnsaker

blings med grillede grønnsaker og hummus

En smaksbombe i matpakken på eksamen.

Grillet paprika og squash, sammen med hvitløk, krydder og olivenolje, gir friske farger og mye smak. Sammen med hummus blir de en skikkelig deilig eksamenslunsj! Grønnsakene griller du og gjør klare dagen før, så blir det ikke stress før du kommer deg avgårde. 

 

>> Oppskrift på blings med grillede grønnsaker og hummus

 

6. Dobbeldekker med pesto, mozzarella og tomat

Dobbeldekker med pesto, mozzarella og tomat

En smak av Italia på eksamensdagen.

Denne vil du kanskje ha vanskeligheter med å holde deg unna frem til det er tid for lunsj på eksamen. Til gjengjeld holder den deg mett i timesvis, og sørger for masse god energi til hjernen gjennom hele eksamen. 

 

>> Oppskrift på dobbeldekker med pesto, mozzarella og tomat

 

Psst! Blir det hjemmeeksamen i år? Da har vi noen gode forslag til lunsj her

Finn mer om samme tema: