Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
– Jeg bygger høyt, sier TV-kokk Ole Martin Alfsen når han snakker om brødskiver. Han har danske aner, og frister derfor med danske smørrebrød til middag.
Skriv ut
– Danske smørrebrød er egentlig formiddagsmat, men det er perfekt til både tidlig og sen middag, mener Ole Martin Alfsen. Han lar seg ofte inspirere av råvarene når han skal lage nye oppskrifter.
Slik gikk det også da vi ba ham om å lage en middagsrett der brød skulle ha hovedrollen:
– Jeg var innom fiskebutikken, og fikk se noen fantastiske smørflyndrefileter. Og da var jeg solgt.
– Brødskiver er som pizza
Fiskefiletene har han panert med mel, egg og brødrasp. Og med ferske reker på det andre smørbrødet, er det et stykke mellom Ole Martin sine smørrebrød og vanlige brødskiver.
– Brød til middag er helt lov. Heller brød til middag, enkelt og godt, enn å velge noe dårlig halvfabrikata, mener Ole Martin.
– Brødskiver er egentlig som en pizza. De gir så utrolig mange muligheter, både kaldt og varmt.
Egenkomponerte smørrebrød
Selv liker Ole Martin å sette frem gode brødskiver og godt pålegg, slik at alle kan få lage seg, akkurat det smørbrødet de selv ønsker.
– Eller skiver av et godt surdeigsbrød servert ved siden av en god og tykk eggekake, en tradisjonell åpen omelett, gjerne med skiver av ferdigkokte poteter, sier han.
Selve brødet kan han like gjerne kjøpe, når det er snakk om kvalitetsbrød.
– Jeg har ikke hatt tid til å bli med på surdeigsbølgen ennå, så surdeigsbrødet kjøper jeg. Jeg liker å bake brød, men da gode og enkle brød av godt mel, sier Alfsen.
Med kokkens danske smørrebrød med panert flyndre og reker, kan vi ikke annet enn å ønske god middag!
Smørrebrød med panert fisk og reker
Hvor lang tid tar det?40 minutter
Hvor vanskelig er det?enkelt
Hvor mye bakst blir dette?2 porsjoner
Herlige danske smørrebrød signert kjendiskokken Ole Martin Alfsen. Panert fisk og reker er klassikere på høye smørbrød, og supert som middagsrett.
Hvor lang tid tar det?40 minutter
Hvor vanskelig er det?enkelt
Hvor mye bakst blir dette?2 porsjoner
Smørrebrød med panert fisk og reker
Herlige danske smørrebrød signert kjendiskokken Ole Martin Alfsen. Panert fisk og reker er klassikere på høye smørbrød, og supert som middagsrett.
Ingredienser
Ramsløkmajones
1 dl ferdig majones
25 g frisk ramsløk - eller ramsløk
Smørbrød med fisk
2 skiver godt brød
1 ss smør
2 fileter av smørflyndre eller annen flyndrefisk
1 dl hvetemel
½ ts salat
½ ts malt pepper
1 egg
2 dl brødrasp/griljermel
1 ss smør til steking
2 hvite asparges
1 l vann
2 ss sitronsaft
1 ts sukker
1 ts salt
5 lange skiver agurk
4 salatblader, som hjertesalat
Smørbrød med reker og dampet fisk
2 skiver godt brød
1 ss smør
200 g ferske reker, uten skall
2 fileter av smørflyndre eller annen flyndrefisk
4 ss majones
½ sitron
4 salatblader, som hjertesalat
Enkel thousand island dressing
2 dl creme fraiche
2 ss tomatpuré
2 ss majones
1 ss ketchup
1 ts finrevet fersk hvitløk
1 ss sitronsaft
2 ss worcestersauce
1 ts paprikapulver
1 ts sukker
¼ ts salt
¼ ts malt pepper
slik gjør du
Vis Ingredienser
Slik gjør du
For thousand island-sausen: Ha creme fraiche i en bolle og tilsett tomatpuré, majones, ketchup, hvitløk, sitronsaft og worcestersauce.
Pisk dressingen sammen og tilsett paprikapulver og sukker.
Pisk videre og smak til med salt, pepper og litt tabasco.
Ramsløkmajonesen: Kjør majones og ramsløk sammen i en blender.
Bland inn salt og pepper i hvetemelet. Ha det på en tallerken. Pisk sammen egget og ha det over på en annen tallerken. Ha brødrasp over på en tredje tallerken.
Tørk to av fiskefiletene med kjøkkenpapir.
Vend filetene først i melblandingen, så i eggeblandingen og til slutt over i brødraspet.
Stek fiskefiletene gylne på begge sider i en middelsvarm stekepanne med smør.
Tørk resten av fiskefiletene med kjøkkenpapir. Rull hver av dem sammen fra hodedel til haledel. Sett sammen ved hjelp av en liten trepinne, som en tannpirker uten smak.
Kok opp vann, hvitvin og smør. Legg forsiktig fiskerullene ned i kjelen og la det dampes i et minutt. Ta kjelen av varmen og la fisken trekke i kjelen med lokk i noen minutter. Ta rullene forsiktig opp, og legg dem på en tallerken med et rent kjøkkenhåndkle.
Skrell asparges fra under knoppen og helt ned med en rotskreller. Skjær bort de nederste 2–3 centimeterne.
Kok opp vann i en stor, vid kasserolle. Tilsett sitronsaft, salt og sukker. Legg forsiktig i asparges og kok dem i 5 -10 minutter, avhengig av størrelse. Bruk en liten spiss kniv for å sjekke om aspargesene er møre.
Smør brødskivene og legg på salat. Fordel rekene på to av skivene, topp disse med hver sin fiskerull, og legg på en klikk med ramsløkmajones.
Legg på de ferdigstekte panerte fiskefiletene, del aspargesene i to, og fordel dem på fisken sammen med ruller av agurk og thousand island-saus.
Etter 8 intense uker på tv-skjermen er det nå avklart hvem som gikk av med seieren i Bakemesterskapet på NRK. Nemlig Tonje Johnsen fra Trondheim. I tillegg til tittelen «Norges beste hobbybaker» får hun et flott inngravert kakefat laget av en lokal glasskunstner. Nå drømmer hun om å starte eget kakebakeri.
Tonje Johnsen elsker å bruke kreativiteten sin til å bake kaker. Hun startet tidlig og har fortsatt å bake, noe som fikk henne helt til topps i Bakemesterskapet. Her forteller hun litt om veien dit og deler sine beste baketips.
Nils Rusås Ruud konkurrerer sammen med 11 andre hobbybakere i Bakemesterskapet. Det var oppdagelsen av bakeprosent som gjorde ingeniøren til en dedikert surdeigsbaker. Han har også en egen bakeblogg som heter Brødhue.
Som årets konditor, tidligere landslagskonditor og med eget konditori er Marthe Kilen godt kvalifisert til jobben som dommer i Bakemesterskapet på NRK. Der måtte hun smake seg gjennom over 200 kaker og gikk opp hele seks kilo.
10. februar har Bakemesterskapet premiere på NRK, og går det som i England, blir dette en gigasuksess. «The Great British Bake Off» har kjørt 14 sesonger og hadde nesten 14 millioner seere på det meste. Vi har intervjuet programleder Ulrikke Brandstorp for å høre hennes beste baketips.