Våre groveste brød
Bare 1 av 4 får i seg nok fullkorn. Helsemyndighetene anbefaler å spise grove kornprodukter hver dag. Det er blant annet fordi de er viktige kilder til mange av de næringsstoffene som kroppen trenger.
Omtrent halvparten av all fiber i det norske kostholdet kommer fra grove brød og annen kornbasert mat. Fiber bidrar til å stabilisere blodsukkeret, er godt for fordøyelsen, og bidrar på sikt til å forebygge både hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes.
Grove brød er også en kilde til protein. En grov brødskive på 40 gram gir tre til fire gram protein. Proteinet i brød er hovedsakelig gluten. Ved å velge proteinrikt pålegg som for eksempel rene kjøtt- og fiskepåleggsprodukter, sikrer man enkelt store deler av det daglige proteinbehovet i kosten.
I tillegg gir grove kornprodukter påfyll av flere B-vitaminer, vitamin E, jern, magnesium og selen. Sammenliknet med siktet hvetemel inneholder sammalt hvetemel, grovt eller fint, nesten tre ganger så mye jern, sink og niacin og dobbelt så mye tiamin, riboflavin, magnesium og kopper
Velg de groveste brødene til hverdags
Om du kjøper eller baker selv anbefaler vi å velge de groveste brødene til hverdags. Her er oppskrifter på 7 av våre groveste brød. Se også tips til hvordan bake et godt, grovt brød.
Bakerens ekstra grove brød
Bakerlandslaget står bak denne oppskriften på et skikkelig godt, grovt brød som passer både til hverdagsfrokosten og i matpakken. Honningen gir brødet en søt smak og gresskarkjernene tekstur. Bak brødet i små former, så kan du lett fryse de ned eller gi de bort.
>> Klikk her for oppskrift på bakerens ekstra grove brød
Byggeklosser
Bygg er rikt på antioksidanter og har et sjenerøst innhold av fiber. Bygg har ikke samme bakeevne som hvete, men om du liker et kompakt brød kan vi anbefale dette. Passer godt til frokosten eller matpakken, og gir en lang metthetsfølelse.
>> Klikk her for oppskrift på ekstra grove byggbrød
Ekstra grovt rugbrød
Det er ikke bare danskene som elsker rugbrød. Rugbrød er populært til mange måltider og er spesielt godt egnet til pålegg med kraftige smaker som leverpostei, sild, fenalår og lignende.
>> Klikk her for oppskrift på ekstra grovt rugbrød
Fullkornsbagetter
Bagetter kom i 2022 inn på verdensarvlisten, og er vanligvis kun bakt på siktet hvetemel. Om du baker med fullkorn er de perfekte til hverdags. De er gode på smak og holder deg mett lenge.
>> Klikk her for oppskrift på fullkornsbagetter
Enkelt grovt surdeigsbrød
Har du en surdeig stående kan vi anbefale å prøve dette. Dette grove surdeigsbrødet egner seg godt til både frokost og matpakke. Lett å lage, men bør stå til heving over natten i kjøleskap.
>> Klikk her for oppskrift på enkelt grovt surdeigsbrød
Grovt grytebrød
Grytebrød, eltefritt brød eller no-knead-bread om du vil, er en etterhvert velkjent brødbakingsteknikk som krever litt planlegging, men allikevel minimal innsats. Belønningen er et luftig og saftig brød, med en perfekt sprø skorpe. I vår oppskrift er halvparten av melet sammalt. Du kan bruke mer om du ønsker et grovere brød.
>> Klikk her for oppskrift på grovt grytebrød
Natronbrød
Denne oppskriften har vi fått fra Ingrid Espelid Hovig, Norges første fjernsynskokk. Dette brødet er ekstra raskt å lage fordi det bakes med natron som hevemiddel. Bakt på 100 prosent sammalt hvete er det et sunt hverdagsbrød som smaker aller best nybakt.
>> Klikk her for oppskrift på natronbrød
Se flere oppskrifter på ekstra grove og grove brød.