Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? Baking over to dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Grov
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød
Hvor lang tid tar det? Baking over to dager
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Grov
Hvor mye bakst blir dette? 1 brød

Enkelt grovt surdeigsbrød

Enkelt grovt surdeigsbrød egner seg godt til både frokost og matpakke. Lett å lage, men bør stå til heving over natten i kjøleskap.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

  • Sett en stor, vid bolle på en kjøkkenvekt og mål opp vann.
  • Nullstill vekten og mål opp aktiv surdeigsstarter. Rør den ut i vannet.
  • Nullstill vekten igjen, og mål opp hvetemel, fullkornshvetemel og havregryn. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller slikkepott.
  • Dekk til deigen og la den stå i autolyse i minst 30 minutter. I autolyseprosessen vil glutenet utvikle seg, noe som gjør deigen smidig og elastisk – selv uten elting.
  • Dryss salt over deigen. Fukt fingrene med litt vann, og kna saltet inn i deigen. Deigen vil etter hvert stramme seg opp og du får formet den til et brød.
    Kle en brødform med litt bakepapir og legg brødet nedi.
  • Dryss på havregryn og sett til heving i kjøleskap over natten i 10-12 timer. Enkelt grovt surdeigsbrød kan gjerne stå lenger for å utvikle enda mer smak, men dette avhenger litt av meltype. Et sterkt hvetemel tåler lengre hevetid enn et svakere hvetemel.
  • Stek brødet i forvarmet ovn på 220 °C i ca. 30 minutter til det har fått en gyllen og fin skorpe. Bruk gjerne et steketermometer for å sjekke om brødet er ferdig. Det bør ha en kjernetemperatur på 98 °C før du tar det ut. Avkjøl på rist.

Oppskriften er laget i samarbeid med MatPrat.

 

>> Flere oppskrifter og tips til saftig bakst med surdeig finner du her.

Finn mer om samme tema:

3 / 5
113 stemmer