Enkelt grovt surdeigsbrød
Enkelt grovt surdeigsbrød egner seg godt til både frokost og matpakke. Lett å lage, men bør stå til heving over natten i kjøleskap.
Ingredienser
480 g kaldt vann
150 g aktiv surdeigsstarter
300 g hvetemel
150 g fullkornhvetemel
150 g lettkokte havregryn
12 g salt
2 ss lettkokte havregryn til topping
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Sett en stor, vid bolle på en kjøkkenvekt og mål opp vann.
- Nullstill vekten og mål opp aktiv surdeigsstarter. Rør den ut i vannet.
- Nullstill vekten igjen, og mål opp hvetemel, fullkornshvetemel og havregryn. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller slikkepott.
- Dekk til deigen og la den stå i autolyse i minst 30 minutter. I autolyseprosessen vil glutenet utvikle seg, noe som gjør deigen smidig og elastisk – selv uten elting.
- Dryss salt over deigen. Fukt fingrene med litt vann, og kna saltet inn i deigen. Deigen vil etter hvert stramme seg opp og du får formet den til et brød.
Kle en brødform med litt bakepapir og legg brødet nedi. - Dryss på havregryn og sett til heving i kjøleskap over natten i 10-12 timer. Enkelt grovt surdeigsbrød kan gjerne stå lenger for å utvikle enda mer smak, men dette avhenger litt av meltype. Et sterkt hvetemel tåler lengre hevetid enn et svakere hvetemel.
- Stek brødet i forvarmet ovn på 220 °C i ca. 30 minutter til det har fått en gyllen og fin skorpe. Bruk gjerne et steketermometer for å sjekke om brødet er ferdig. Det bør ha en kjernetemperatur på 98 °C før du tar det ut. Avkjøl på rist.
Oppskriften er laget i samarbeid med MatPrat.
>> Flere oppskrifter og tips til saftig bakst med surdeig finner du her.