
Vekt og mål
Når man skal bake er nøyaktighet viktig, derfor oppgir mange oppskrifter mengder av råvarer i gram. Men hva hvis kjøkkenvekten ikke er tilgjengelig? De aller fleste av oss har et desilitermål, og da kan du sjekke her i vår omregningstabell på mål og vekt til vanlige bake-råvarer og regne om.
Det går an å være presis uten vekt også – bruk måleskjeer for kryddermål (krm), teskje (ts) og spiseskje (ss). Skjeene skal være strøkne, og ikke med topper. Matskje og spiseskje er det samme.
Vanlige enheter:
1 krm = 1 ml
1 ts = 5 ml
1 ss = 15 ml = 3 ts
1 dl = 6-7 ss
1 kopp = 2,5 dl
1 egg veier ca. 60 g.
1 pk fersk gjær (50 g) tilsvarer 1 pk tørrgjær (13 g).
Omregningstabell for vekt og mål til vanlige råvarer og ingredienser:
Ingrediens |
1 dl veier |
1 ss veier |
1 ts veier |
Siktet mel – hvete, spelt, rug |
60 g |
10 g |
|
Sammalt mel – hvete, spelt, rug |
55 g |
9 g |
|
Byggmel |
45 g |
7 g |
|
Byggryn |
80 g |
15 g |
|
Havremel |
45 g |
7 g |
|
Havregryn, lettkokte/store |
40 g |
7 g |
|
Hvetekim |
40 g |
7 g |
|
Hvetekli |
15 g |
3 g |
|
Potetmel |
70 g |
12 g |
4 g |
Tørrgjær |
10 g |
||
Bakepulver |
15 g |
5 g |
|
Salt |
125 g |
20 g |
7 g |
Sukker |
90 g |
15 g |
5 g |
Melis |
60 g |
10 g |
3 g |
Sirup |
125 g |
20 g |
7 g |
Smør/margarin, hardt |
90 g |
15 g |
5 g |
Smør/margarin/olje, flytende |
90 g |
15 g |
5 g |
Melk |
100 g |
15 g |
5 g |