Vekt og mål

Du står på kjøkkenet med kun et dl-mål og oppskriften oppgir råvaremengder i gram, da er redningen vår omregningstabell på mål og vekt til typiske bake-råvarer.
Skriv ut

Når man skal bake er nøyaktighet viktig, derfor oppgir mange oppskrifter mengder av råvarer i gram. Men hva hvis kjøkkenvekten ikke er tilgjengelig? De aller fleste av har et dl-mål, og da kan du sjekke her i vår omregningstabell på mål og vekt til vanlige bake-råvarer og regne om.

 

Det går an å være presis uten vekt også – bruk måleskjeer for kryddermål (krm), teskje (ts) og spiseskje (ss). Skjeene skal være strøkne, og ikke med topper. Matskje og spiseskje er det samme.

 

Vanlige enheter:
1 krm = 1 ml
1 ts = 5 ml
1 ss = 15 ml = 3 ts
1 dl = 6-7 ss
1 kopp = 2,5 dl

1 egg veier ca. 60 g.

1 pk fersk gjær (50 g) tilsvarer 1 pk tørrgjær (13 g).

 

Omregningstabell for vekt og mål til vanlige råvarer og ingredienser:

Ingrediens

1 dl veier

1 ss veier

1 ts veier

Siktet mel – hvete, spelt, rug

 60 g

 10 g

 

Sammalt mel – hvete, spelt, rug

 55 g

 9 g

 

Byggmel

 45 g

 7 g

 

Byggryn

 80 g

 15 g

 

Havremel

 45 g

 7 g

 

Havregryn, lettkokte/store  

 40 g

 7 g

 

Hvetekim

 40 g

 7 g

 

Hvetekli

 15 g

 3 g

 

Potetmel

 70 g

 12 g

 4 g

Tørrgjær

 

 10 g

 

Bakepulver

 

 15 g

 5 g

Salt

125 g

 20 g

 7 g

Sukker

 90 g

 15 g

 5 g

Melis

 60 g

 10 g

 3 g

Sirup

 125 g

 20 g

 7 g

Smør/margarin, hardt

 90 g 

 15 g

 5 g

Smør/margarin/olje, flytende

 90 g

 15 g

 5 g

Melk

 100 g

 15 g

 5 g

 

Les eller skriv kommentarer