Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Hvordan oppbevare julekaker?

Hvordan bør du oppbevare julekaker slik at de holder seg lengst mulig? Her er rådene for best mulig holdbarhet.
Skriv ut

Når du har vært så flittig å få 7 slag i hus, så er det jammen fint om kakene holder seg hele jula igjennom. Å oppbevare kjøpte og bakte julekaker riktig er nemlig viktig for både smak og konsistens. Smultringer skal være myke, krumkakene skal være sprø og kokosmakronene seige.

 

Dersom du baker selv, er det spesielt viktig å avkjøle julekakene helt før de pakkes ned. Da bevarer du konsistens og holdbarhet. Hvis de er varme når de pakkes i poser eller bokser vil det oppstå kondens og fuktighet – et miljø som bakteriene trives godt i og som gjør kakene raskere dårlige.

 

Avkjøl julekakene på rist – legg gjerne et kjøkkenhåndkle over når de er lunkne hvis det er kaker som skal være litt seige eller myke.

 

Holdbarhet for julekaker

Smultringer er en julekake du kan oppbevare i plastikkposer i fryseren

Smultbaksten smaker best innen 3-4 dager, men kan oppbevares i plastposer i fryseren.

Julekakene bakes gjerne en stund i forkant, men hvor lenge holder de seg egentlig? Det kommer selvsagt an på oppbevaringen, men et par tommelfingerregler finnes. De aller fleste av småkakene til jul holder seg godt i skapet en måneds tid, mens smultbaksten smaker best innen 3-4 dager. Vanlig god hygiene under bakingen er viktig for god holdbarhet på baksten.

 

Rent, tørt og mørkt

For å bevare smak og ferskhet bør du oppbevare julekaker på en ren, tørr og mørk plass med lite luft. Julekaker inneholder sukker, salt og fett. Sukker og salt er konserverende, mens fett kan harskne. Lys, luft og fuktighet kan redusere holdbarheten. Generelt er ikke plastposer og -bokser å foretrekke for julekake-oppbevaring, det kan gjøre mange av kakene seige.

 

Jernkakene, som goro og krumkaker, skal være sprø og oppbevares derfor best i en kakeboks av metall i kjøkkenskapet. Det gjelder også de julekakene som bakes i ovnen – pepperkaker, sirupssnipper, berlinerkranser og sandkaker er typiske slike kaker. 

 

>> Slik oppbevarer du brød best.

Brune pinner er en julekake du kan oppbevare både i lukket glass, plast eller metall i kjøkkenskapet.

Brune pinner er en julekake du kan oppbevare både i lukket glass, plast eller metall i kjøkkenskapet.

 

Smultbaksten er rik på fett, et næringsstoff som lett kan harskne. Derfor bør smultringer, fattigmann og annen smultbakst oppbevares i plastposer i fryseren. Kakene kan tines på en rist i ovn når de skal spises. Om du skal spise smultbaksten innen 3-4 dager kan de oppbevares i plastpose eller tett boks. Husk å bruk plastposer som er beregnet på matoppbevaring.

 

To populære kakeslag til jul er kokosmakroner og brune pinner. De skal gjerne være litt seige og kan oppbevares både i lukket glass, plast eller metall i kjøkkenskapet. En annen favoritt er Sarah Bernhardt har mandelbunn og sjokolademousse bør derfor oppbevares i en tett boks i kjøleskapet. Der kan kakene være holdbare opp til én uke, men er også egnet for frysing.

 

Kransekake skal være seig. Den kan lages i god tid før jul og legges i plastposer i fryseren. Glasur tas på når kaken skal monteres og spises.

 

Gjærbakst til jul er også blitt mer og mer populært, som julekake eller vørterbrød og rundstykker til julefrokosten. Bakst med gjær er best fersk, og bør enten bakes samme dag som den skal spises eller kvelden før og oppbevares i en matplastpose. Du kan også bake gjærbakst god tid i forveien og fryse ned.

 

Frys ned kakedeigen

Mor Monsen egner seg godt til å fryse ned i tette bokser. Kaken tiner forholdsvis raskt.

Desember er travel for mange både på jobb, sosialt og hjemme, og det å skulle rekke kakebakingen kan virke uoverskuelig. Med kakedeigene allerede klare i kjøleskap eller fryser tidlig i måneden er det én mindre ting å tenke på i julestria.

 

Vanlig småkakedeig holder seg flere uker i kjøleskapet i en tett bakebolle med lokk eller plastfolie på. Kakedeigen kan også formes som en pølse i plastfolie og enkelt skjæres i biter av når du skal bake ut julekakene. 

 

>> Se også: Inviter til juleverksted

Finn mer om samme tema: