Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

7 tips for pepperkakepynting

Klart det skal bli pepperkaker til jul! Her er våre 7 enkle tips til pynting som gir lave skuldre og proft resultat.
Skriv ut

For mange er julestria travel og vi får bruk for alle snarveiene vi kan finne, også når det kommer til pepperkakepynting.

 

Derfor har vi samlet våre beste tips som gir mindre frustrasjon, lavere skuldre og mer av den gode julekosen.

 

De første fire punktene er egentlig alt du trenger for å lykkes. Om du vil gjøre det lille ekstra med dekoren, er de tre siste punktene gode råd å ta med seg.

 

Er du klar for å starte pyntingen? Her er tipsene: 

 

Tips 1: Ta snarveier der du kan

 

 

Pepperkake-politiet finnes ikke – det er ingen skam i å pynte ferdige pepperkaker eller å kjøpe en ferdiglaget deig. Mindre tid til baking gir mer tid til pynting!

 

Hvis du velger å gå for løsningen med å steke pepperkakene selv med hjelp av små barnehender, er det lurt å ikke gå for hardt ut med ambisjoner om å fylle alle kakeboksene. Vi foreslår en løsning som er like enkel som den er genial: Ha pepperkakedeigen klar i kjøleskapet. Oppbevart kaldt holder den seg fersk i hele desember. Da kan du steke et par brett når du har en time eller to med barna på kvelden – og ta pyntingen en annen dag. 

 

Tips 2: Velg riktig glasur til pyntingen

 

 

Melisglasur av melis og vann fungerer utmerket til vanlig pynting av pepperkaker. Hvis du skal lage pepperkakehus eller ønsker festemasse som stivner, anbefaler vi en litt mer avansert oppskrift på melisglasur. Den kalles også royal icing og består av eggehvite, melis og sitronsaft. 

 

Det er bedre å gå varsomt frem med en tykk glasur som kan tynnes ut med vann enn å lage for tynn glasur og så forsøke å gjøre denne tykkere med melis. Hold et par dråper av glasuren mellom tommelen og pekefingeren og dra den fra hverandre. Den skal ha konsistens som en tynn tyggis, da er den lettest å sprøyte ut.

 

For å få farge på melisglasuren er det best å først lage en stor, hvit glasurbase, som du deretter deler opp i mindre skåler. Hvis du ønsker lys farge kan du gå for flytende konditorfarge, men om du vil ha sterke farger på glasuren lønner det seg å bruke paste-farger eller konditorfarger på tube.

 

Når du skal oppbevare glasuren dekker du skålen med plast. Legg plasten helt ned i skålen slik at den berører glasuren. Da unngår du at melisglasuren blir hard på toppen – som i sin tur gir klumper i glasuren.

 

Tips 3: Mindre gris og penere dekor med lukket sprøytepose

 

 

Det finnes ulike løsninger for sprøyteposer til melisglasuren. En hjemmesnekret og enkel løsning er å rulle sammen bakepapir i en kjegleform og bruke denne som glasur-sprøyte. Du kan også bruke en vanlig brødpose med og uten sprøytetipp i bunnen eller kjøpe ferdige sprøyteposer.

 

For å få spenst i sprøyteposen må den lukkes på toppen, gjerne med en strikk eller et pent bånd. Med litt øvelse kan du også surre toppen av posen rundt tommelen i en «lås», slik at du hele tiden har press i glasursprøyten.

 

Når du skal klippe hull i posen, klipp mindre enn du tror. Det er fort gjort at hullet blir for stort og at mye glasur renner ut. Da er det vanskelig å pynte vakkert og nøyaktig.

 

Tips 4: Lag hull i nystekte pepperkaker

 

 

Ønsker du å bruke pepperkakene til pynt på juletreet eller som gavelapper på pakkene, er det lurt å lage hull i dem mens kakene fremdeles er myke.

 

Skal du ha små hull, kan du bruke en sprøytetipp – slik vi gjorde da vi lagde denne girlanderen av pepperkakemenn. 

 

Tips 5: Pynt før du steker

 

Juletrepynt av pepperkaker

 

Du trenger ikke vente til pepperkakene er stekt før du pynter. Her er en gøyal pyntevariant du lager ved å strø litt kakepynt på ustekte kaker. Da kommer de ferdig dekorert rett ut av ovnen.

 

Tips 6: Lag juletrær med pensel og melisdryss

 

Juletrepynt av pepperkaker

 

Her er et artig pyntetips med enkel fremgangsmåte og proft resultat. Bruk en ren malepensel til å dra glasuren utover. Hold deretter pepperkaketreet loddrett og sikt melis over det. Da vil melisen legge seg som snø på trærne. 

 

Du kan også dekke pepperkakene med glasur og dyppe kakene opp ned i sukkerkorn av ulik størrelse.

 

Tips 7: Lag en dekorativ julekrans av pepperkaker

 

Er du klar for en skikkelig utfordring, kan du lage din helt spesielle julekrans av pepperkakestjerner. Flate og rette pepperkaker er enklest å pynte – her er det flere ting du kan gjøre avhengig av perfeksjonsnivået ditt.

 

Bruk en silikonmatte som underlag når du baker ut og steker pepperkakene – det gir et mer solid fundament slik at de ikke mister formen så lett når du flytter på dem. For å unngå at pepperkakene blåser seg opp i ovnen kan du sette dem i kjøleskapet i 30 minutter før steking.

 

Hvis pepperkakene likevel har fått skjev form, kan du gå over dem med pepperkakeformen på nytt rett etter steking. Da er de nemlig ekstra myke og formbare. Av samme grunn må de ligge på et jevnt underlag etter steking – en rist anbefales altså ikke.

 

Pepperkakestjernen vår har en separat stekt og rund pepperkakering underst og store, rette stjerner i nederste lag. Så har vi fylt opp med pepperkakestjerner i ulike størrelser. For å gi et helhetlig inntrykk har vi pyntet noen av stjernene med samme mønster.

 

 

>> Les også: Alt du trenger å vite når du skal bake pepperkaker

Finn mer om samme tema: