Bakerlandslagets emmerbrød
Bakerlandslagets emmerbrød er saftig, med fantastisk god aroma. Ristede hasselnøtter setter prikken over i´en for dette surdeigsbrødet du lager over to dager.
Ingredienser
Fordeig:
5 dl vann
250 g sammalt emmer, fin
Hoveddeig:
1 kg siktet emmer
100 g surdeig av emmer
25 g salt
15 g gjær
5 dl vann
250 g ristede hasselnøtter - knus nøttene før de has i deigen
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1, fordeig: Lag fordeigen ved å koke opp vannet og tilsette sammalt emmer. Bland sammen og la stå i romtemperatur natten over.
- Dag 2, hoveddeig: Bland fordeigen sammen med de andre ingrediensene utenom hasselnøttene. Elt deigen i 3 minutter på lav hastighet, og 5 minutter på høyere hastighet. Tilsett knuste hasselnøtter i deigen, og bland godt inn. La deigen hvile i 2 – 3 timer.
- Etter at det har gått en time skal deigen «strammes opp»; legg deigen ut på bordet, ta tak i den ene enden av deigen – trekk den til deg, og brett deigen sammen igjen. Legg deigen tilbake i bollen, og la den hvile en time til. Gjenta etter en time.
- Når deigen har hvilt i tre timer, deles den opp i tre like store emner. Form brødene, legg dem i hevekurver og la dem heve i 1 – 1,5 time.
Om du ikke har hevekurver kan du enkelt lage disse. Bruk en vid skål eller bolle, legg et klede i skålen – og strø godt med mel på sidene og i bunnen.
- Når brødene er ferdig hevet, vendes hevekurvene forsiktig og brødene legges på stekeplaten. Snitt brødene med en skarp kniv.
- Forvarm ovnen til 260 °C, sett inn brødene i ovnen, og senk temperaturen til 230 °C.
- Stek brødene i ca. 35 minutter. Avkjøl på rist.