Ekstra grovt surdeigsbrød
Ekstra grovt surdeigsbrød er ekstra smakfullt og holder seg saftig lenge. Et perfekt hverdagsbrød som er godt egnet til matpakka.
Ingredienser
Fordeig:
160 g sammalt rug, grov
12 g grov surdeig
2 ½ dl vann
Hoveddeig:
150 g sammalt rug, grov
250 g sammmalt rug, fin
250 g fullkornshvetemel
15 g salt
5 dl vann
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1, fordeig: Bland mel, surdeig og vann i en bakebolle. Dekk bollen med plast, og la den stå i romtemperatur til dagen etter.
- Dag 2, hoveddeig: Tilsett sammalt rugmel, grov og 2,5 dl vann i fordeigen, og rør sammen.
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen stå i romtemperatur i 3 timer.
- Tilsett de siste ingrediensene i bakebollen. Elt deigen i en kjøkkenmaskin på sakte fart i 20 minutter.
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen hvile til den har begynt å heve, ca. 30-60 minutter.
- Fordel deigen i to smurte brødformer (1,5 liter) rett fra bakebollen. Pensle brødene med vann.
- Dekk formene med plast eller et kjøkkenhåndkle, og la brødene etterheve til de når kanten av brødformen, ca. 40-60 minutter.
- Forvarm ovnen til 250 °C. Sett brødene inn nederst i ovnen og senk temperaturen til 190 °C. Stek brødene i 60-75 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.