Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Bak saftig bakst med surdeig

Surdeig gir saftig bakst med god smak og lang holdbarhet – helt klart verdt innsatsen!

Å bake med surdeig er skikkelig i vinden, men det er på ingen måte snakk om noe nytt. Før industriell gjær kom på markedet i 1883, var det surdeig man brukte for å få brødene til å heve. Dette er med andre ord den opprinnelige måten å bake brød på.

 

Prosessen fra et glass med mel og vann til ferdig brød er en god grunn til å prøve surdeigsbaking, men det er definitivt ikke den eneste. Det beste grunnen til å bake med surdeig er den sprø, herlige skorpen og den fantastiske smaken av ditt nybakte brød. I tillegg har surdeigsbrød god holdbarhet.

 

 

Utgangspunktet for surdeigsbrødet er en surdeigskultur eller en surdeigsstarter, som man lager ved å blande vann og mel. Blandingen skal så mates med mer mel og vann i omtrent en uke, og når denne står i romtemperatur blir sukkerartene gjort om til alkohol, karbondioksid, melkesyre og eddiksyre, i tillegg til nye gjærceller og melkesyrebakterier. 

 

Spennende prosjekt

 

God tid og tålmodighet er viktige stikkord hvis du vil begynne med surdeigsbaking. Det tar sin tid å komme i mål, men du har et spennende lite prosjekt å følge med på mens du venter på selve brødbakingen.

 

Den første blandingen av mel og vann kan du for eksempel ha i et syltetøyglass med noen hull i lokket. Det er nemlig viktig at surdeigstarteren får puste litt. Etter et døgn eller to vil du se at det har formet seg bobler i røren, og dette er et tegn på at den nå er klar for påfyll av litt nytt mel og vann. 

Så fortsetter prosessen noen dager, og det er dette som gjør denne formen for baking ekstra spennende. For som nybegynner må du regne med å gjøre noen feil underveis, men så blir det desto morsommere når du til slutt ender opp med en god surdeig som gir den perfekte baksten.Det viktigste er å finne en oppskrift du er komfortabel med. Prøv deg gjerne litt frem og test for eksempel vår surdeig med eple eller surdeigsstarter av hvete. Du kan også teste denne litt større porsjonen, eller en annen oppskrift du finner eller får anbefalt. 

 

Det kan være en fordel å bruke økologisk mel, fordi det kan inneholde en rikere flora av mikroorganismer. 

 

Hvordan sjekke at surdeigen er klar for baking

 

Første gang du lager surdeigstarter, kan det være vanskelig å vite når den er sterk nok til å bakes med.

Dette kan sjekkes på to måter. Du kan enten markere mengden på glasset med en strikk eller tusjstrek. Da vil du vite at den er klar når starteren er like stor over som under streken. Du kan også helle lunkent vann i en bolle, slippe litt surdeigstarter i vannet og sjekke om den flyter. Gjør den det, er den ferdig.

 

Når surdeigen din er klar, har du tre valg: Du kan enten begynne å bake, du kan starte opp en ny surdeigstarter eller du kan oppbevare den i kjøleskapet som starter. 

 

Hvis du er klar til å bake, starter du med å øke mengden surdeig. Tilsett mel og vann i glasset, og la det stå i romtemperatur over natten. Når du har nok starter, kan du tilsette de andre ingrediensene og elte deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin før deigen settes til heving. 

 

Kan lagres lenge

 

Den ferdige surdeigen din kan faktisk bli mange år gammel hvis du tar godt vare på den. Dette gjør du ved å oppbevare den i et tett glass i kjøleskapet og mate den minst en gang i uken. Mengden mel og vann du mater med avhenger av hvor mye surdeig du har i glasset. Vi anbefaler at du heller bort omtrent en tredjedel av innholdet og så tilsetter lik mengden vann og mel som piskes inn med en gaffel. 

 

Surdeigen kan også oppbevares i romtemperatur hvis du baker ofte, eller du kan fryse den ned i et frysebrett for isbiter. Den må da mates to timer før den fryses, og matingen skal fortsettes som vanlig etter tining.

 

Surdeig i mange varianter

Surdeigsbakst kommer i mange varianter. Dette er et surdeigsbrød med hvete som ikke krever så mye mer enn en god surdeig, mel, vann og honning. Du kan også lage fint surdeigsbrød som ligner litt på loff, men med friskere smak og rustikt utseende.

 

For deg som liker det litt grovere er grovt surdeigsbrød med sammalt hvete og rug et surdeigsbrød som metter lenger. Vi anbefaler også dette deilige surdeigsbrødet med havre. Du kan også lage småbakst av surdeig, slik som disse surdeigsrundstykkene eller surdeigsbriksene – perfekt til helgekosen.

 

Gode grunner til å bake surdeigsbrød:

 

  • De er saftige, smaksrike brød
  • Du får brød som metter godt
  • Den lave PH-verdien hindrer muggdannelse og gir god holdbarhet

Se gjerne gjennom denne filmen også som vi har laget i samarbeid med MatPrat.

Surdeig - Flere oppskrifter og artikler

Grovt surdeigsbrød

Grovt surdeigsbrød av grov hvete og rug har surdeig som hever brødet naturlig over lang tid. Det gir smakfullt og sunne brød, og du slipper å tilsette gjær.
lang
vanskelig
Grovt

Fint surdeigsbrød

Fint surdeigsbrød ligner litt på loff, men har friskere smak og god holdbarhet med rustikt utseende. Surdeigen lager du på forhånd, og den hever brødet naturlig uten tilsatt gjær.
lang
vanskelig
Fint

Surdeigsstarter av hvete

En god surdeigsstarter trenger tålmodighet og repetisjon. En surdeigsstarter trenger nærmere ti dager før den er ferdig, og gjerne ti til i kjøleskapet, før den kan bakes med. Deretter har du utgangspunktet for ren bakemagi!
Middels
Middels
Fint

Surdeigsbrød med havre

Et stort deilig surdeigsbrød med havre til lange, late sommerdager. Bytt gjerne ut mer av hvetemelet med havre for mer smak og et grovere alternativ.
lang
vanskelig
Fint

Lyst surdeigsbrød med tranebær, appelsin og kardemomme

Dette er et nydelig påskebrød med tranebær og andre spennende ingredienser med mye smak! Kardemommens varme, appelsinens sødme og tranebærenes skjønne farge i brødet skaper en varm følelse av vår, men kan nytes uansett årstid og anledning.
lang
Middels
Fint

Ekstra grovt surdeigsbrød

Ekstra grovt surdeigsbrød er ekstra smakfullt og holder seg saftig lenge. Et perfekt hverdagsbrød som er godt egnet til matpakka.
lang
Middels
Ekstra Grovt

Surdeigsbrikser

Surdeigsbrikser tar litt tid å lage, men ikke la deg skremme av den grunn! Resultatet blir fantastiske surdeigsbriks. Ekstra gode til helgefrokosten eller ostekvelden. 
lang
Middels
Grovt

Surdeig

Surdeig lager du ikke på et blunk, men brød bakt med det smaker desto bedre! Her gir vi deg oppskriften og en innføring i hvordan surdeig lages.
lang
Middels

Surdeig med eple

Surdeig med eple er lurt å ha i kjøleskapet slik at du kan du bake saftige surdeigsbrød eller annen surdeigsbakst når du vil. Bruk gjerne økologisk mel til denne oppskriften.
lang
Middels

Rug- og speltbrød

Rug- og speltbrød er et godt, grovt surdeigsbasert brød som bakes helt uten gjær. Maaris Kuuda står bak denne oppskriften som var en av finalistene i OBKs brødoppskriftskonkurranse 2014.
lang
vanskelig
Grovt

Hvit surdeigskrans

Hvit surdeigskrans er dekorativ og kjempegod loff bakt helt uten gjær. Surdeigen du lager på forhånd hever brødet naturlig.
lang
vanskelig
Fint

Grovt surdeigsbrød med havre

Et grovt surdeigsbrød med god smak av havre. Herlig brød både til frokost og matpakker.
lang
vanskelig