Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Surdeigsbrød med juledekor

Brød til jul

Et nybakt, varmt og deilig brød til jul gir ekstra kos i høytiden. Her er tips til hvilke brød som passer til julematen og oppskrifter til julebaksten.

Vi har samlet noen av våre beste oppskrifter på brød til jul. Her er mange muligheter både for de som vil lage og fryse ned på forhånd, eller de som vil bake på fridagene i julen.

 

Å bake selv er både hyggelig og interessant, men du kan gjerne kjøpe julebaksten. Både i bakeriene og i butikkenes brødhyller finner du i dag et stort og godt utvalg av ulike brød til jul. Det har vært en rivende utvikling i både kvalitet og mangfold som fås kjøpt: vørterbrød, loff, julebrød, rugbrød, surdeigsbrød og ikke minst alle de syv slagene.

 

Og selv om butikkene og bakeriene ikke er åpne alle dager i julen, finnes det metoder og måter å oppbevare og «friske» opp brød på som gjør at bakverkene oppleves som nybakte. 

 

>> Slik oppbevarer du brødet best

 

Brød til julefrokosten

Julefrokosten er en typisk nordisk skikk. En overdådig og lang frokost med ulike sorter brød som passer til de ulike julepåleggene og gjerne en julekake som en søt avslutning. 

 

Liker du brød av det rustikke slaget, kan du prøve deg på grytebrød eller grovt grytebrød til julefrokosten. Eltefritt brød passer godt for grytebakst. Perfekt for sene morgener når det er jul! Sett deigen dagen før, og med noen minutters innsats på selve dagen er du fiks ferdig. Sjekk gjerne denne oppskriften for en grundig trinn-for-trinn-oppskrift. 

 

julefrokost

 

Om du aldri har bakt bagetter før, har også du noe å glede deg til. Herlige sprø og grove baguetter gir deg mulighet til å drømme deg litt bort til franske små byer og fortausrestauranter i julehøytiden. 

 

Grove rugbrød passer godt til leverpostei og sursild. Saftig loff er godt følge til kalkunrester, myslibrød er ypperlig til Stilton-ost eller annen blåskimmelost og hva med et saftig fullkornbrød til juleribbe- eller pinnekjøttrester?

oppskrift på Pepperkaker med blåskimmelost

Blåmuggoster og brie passer godt sammen med  pepperkakerundstykker – sjekk ut våre rundstykker til julefrokosten.

 

Du kan også tenke nytt og bake julefocaccia med valnøtter og tranebær – det er bare fantasien som setter grenser.

 

Ost, smørbrød og takkebakst

 

Selvsagt skal det være smørbrød når det er jul. Her finner du syv smakfulle slag smørbrød som egner seg godt til både julefrokost, julelunsj eller en lettvinn julemiddag.  

 
Mange serverer også ostefat hvis de får gjester i romjula. Har du god ost, trenger du godt brød. Men hva slags brød går best med hvilken ost? Her gir vi deg våre beste råd for hvilke brød som passer til hvilke oster, pluss litt til.
 
Tradisjonsbakst som lefser og flatbrød er også en del av nordmenns juleforberedelser. Vil du prøve deg på takkebakst selv, har vi laget en trinn-for-trinn-oppskrift her. 
 

Dekorative brød til jul

 

Det er ingen hemmelighet at vi spiser med øynene. Skal du bake brød til jul, kan du kanskje prøve deg på noen ekstra dekorative brød? Denne oppskriften gir deg fire flotte brød til jul, med en egen pyntedeig. 

 

Denne nydelige flettekransen vil være et blikkfang når det er jul, på julefrokoster eller koldtbord. 

 

Brød til jul: Flettekrans

Når vi først skal sette frem det fineste vi har, bør brødet også vises frem.

 

 

De som baker surdeigsbrød, har mange muligheter for å være kreative med brødbaksten når det er jul. Med en skarp kniv kan du lage julete mønstre før baksten heves og stekes. Det gir et flott resultat!

Juletremønster gir surdeigsbrødet en touch av høytid.

De dekorative brødene er også flotte gaver i julehøytiden. Her har vi samlet noen flere tips til hjemmebakte julegaver

 

3 tips for ferskest mulig brød gjennom jula

 

Brød og bakervarer er ferskvare enten du kjøper i butikk eller baker selv. Holdbarheten varierer avhengig av type brød. Generelt kan vi si at jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det. Noen råd for å ha ferskest mulig brød gjennom julens dager er: 

  • Sørg for å oppbevare brødet mest mulig lufttett. 
  • Sprø opp skorpen, ved å la brødet få noen minutters opphold i ovnen på 200 grader. 
  • Skjær opp brødet i skiver, og frys ned. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen. 

Brød til jul - Flere oppskrifter og artikler

Julefocaccia

Julefocaccia med smak av tranebær og valnøtter serveres med godt julepålegg eller olivenolje og litt flaksalt. 
rask
Middels
Fint

Vørterbrød – Vørterkake

Vørterbrød med smør er nydelig julemat. Server gjerne med geitost og en kopp kakao. Mmm...
Middels
Middels

Hjertebrød

Hjertebrød er et hjerteformet brød du baker til kjæresten eller en du er glad i. Og dette brødet passer ekstra fint til jul.
Middels
Middels
Halvgrovt

Dansk rugbrød

Dansk rugbrød er en klassiker blant brød. Denne oppskriften gir et mørkt brød med en karakteristisk smak.
Middels
Middels
Ekstra Grovt

Brød pyntet til fest

Brød pyntet til fest er vakre gaver å gi bort til jul eller servere til julefrokosten. Denne store deigen gir deg fire vakre brød av grovbakstmel, havrekli, hvetekli, rug og mørk sirup.
lang
vanskelig
Grovt

Julebrød med øl

Julebrød med øl lager du av julens krydder: kanel, ingefær, nellik, allehånde, stjerneanis, pepper og mørkt juleøl over to dager. Ekstra godt til jul med ost eller syltetøy på.
lang
vanskelig

Bagetter

Bagetter, eller baguette, er fransk loff med perfekt sprø skorpe og mykt brød inni. De smaker kjempegodt med smør, eller fylt med salat eller ulike påleggsvarianter.
Middels
Middels
Fint

Hvit surdeigskrans

Hvit surdeigskrans er dekorativ og kjempegod loff bakt helt uten gjær. Surdeigen du lager på forhånd hever brødet naturlig.
lang
vanskelig
Fint

Ekstra grovt surdeigsbrød

Ekstra grovt surdeigsbrød er ekstra smakfullt og holder seg saftig lenge. Et perfekt hverdagsbrød som er godt egnet til matpakka.
lang
Middels
Ekstra Grovt

Fint rugbrød

Fint rugbrød gir fyldig smak og holder seg saftig lenge. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt.
lang
Middels
Fint

Fint surdeigsbrød

Fint surdeigsbrød ligner litt på loff, men har friskere smak og god holdbarhet med rustikt utseende. Surdeigen lager du på forhånd, og den hever brødet naturlig uten tilsatt gjær.
lang
vanskelig
Fint

Flettekrans av loffdeig

Flettekrans av loffdeig med fint hvetemel er lekkert både på frokostbordet og til lunsj, og passer ypperlig til jul. Loffen smaker godt med ost og annet pålegg.
Middels
vanskelig