Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
turmat

Turmat for korte og lange turer

God turmat gjør veien mot målet mye enklere – og noen ganger er maten selve målet. Her er oppskriftene som gjør måltidet til en liten utendørs fest!

Enten du er på stranda, på fjellet eller i skogen: Turmaten blir gjerne et lite høydepunkt i løpet av dagen.

 

Turmat for korte og lange turer

 

Turmat kan være så mangt: Alt fra det helt enkle rundstykket med brunost til den mer komplekse piknik-kurven som skapt for Instagram. 

 

Her har vi samlet våre beste oppskriftstips som passer til enhver tur, men med forskjellig ambisjonsnivå for nistematen.

 

Enkel turmat

 

Skal du på fjelltur, på stranda eller på skogstur, er gjerne det enkle det beste. Du har ikke plass til en diger piknikkurv med tallerkener og bestikk. Du vil helst ha muligheten til å pakke opp maten og spise den med det samme, uten å måtte preparere måltidet på stedet. 

Bagett med kylling og avokado er nydelig som turmat

Bagett med kylling og avokado

 

Men samtidig: Det skal jo smake godt! Selv om den enkleste matpakke alltid smaker godt etter mange timer utendørs, er det ikke mye som skal til for å få det til å krible litt ekstra i magen når man åpner nistematen. 

 

En god måte å oppgradere matpakken på, er å basere den på en nybakt bagett. Du baker den hjemme selv eller kjøper hos bakeriet ditt. Den danner en super basis for deilige påsmurte bagetter på tur, for eksempel bagett med tunfisksalatbagett med kylling og avokado eller bagett med kyllingsalat

 

Er du glad i hjemmebakst, er det også en god idé med småbakst som har både brød og pålegg i ett. Enkelt å ha med på tur, og enkelt å spise underveis. Hva sier du for eksempel til noen pizzasnurrergrove pølsehornbrødhjerter eller grove havremuffins?

 

Men glem nå ikke den klassiske brødblingsen. Enkel å spise uten stol og bord tilgjengelig, og en spennende smaksopplevelse om du velger annet pålegg enn til vanlig. Vi anbefaler en rekeblingsmakrellsandwich eller blings med vellagret ost og pølse. Du kan også hente inspirasjon i oppskriftsdatabasen vår med påsmurt mat

 

Turmat med det lille ekstra

 

Noen ganger er måltidet målet for turen i seg selv. Da gjelder det å diske opp med rikelige mengder godsaker som får tennene til å løpe i vann. 

Byggsalat med ovnsbakt søtpotet, cashewparmesan og smørbadet sopp

Byggsalat med ovnsbakt søtpotet, cashewparmesan og smørbadet sopp metter godt.

 

En pai er for eksempel noe som gjør seg i piknikkurven. Enten den klassiske ostepaien, en pai med kremost, løk og squash, eller en rekepai. Skal du snobbe litt oppover, kan du jo også lage små, lekre quiche lorraine

 

Friske og lette salater egner seg også godt som turmat når du har anledning til å bære med deg litt oppdekning. Skalldyrsalat med byggris, byggsalat med ovnsbakt søtpotet og kyllingsalat er gode sommersalater. Her blir det heller aldri feil med noen nystekte rundstykker og godt smør til. 

 

Apropos nybakt: Har du forsøkt ølbrød som turmat? Stekt i langpanne kan du bare ta det med deg som det er. Ta med pålegg i separate bokser slik at dere kan dele brødet og smøre opp noen gode blingser av ølbrød mens dere er på tur.  

 

En ekstra godbit på lur

 

I tillegg til turmaten er det alltid godt å ha med seg en ekstra godbit på lur til de ekstra bratte bakkene eller når timene frem til middagsmaten blir litt mange. 

 

Vi anbefaler en lufttett boks i sekken eller strandkurven, som du for eksempel fyller med byggcookiesfullkornspinnermyslibiterhavrekjeks eller havrebar

 

Vi tipper det heller ikke er noen som sier nei takk til en hjemmebakt kanelbolle. Den smaker garantert enda bedre i friluft.  

 

God tur!

Turmat - Flere oppskrifter og artikler

Varm sjokolade

Varm sjokolade er deilig å ha med på tur. Prøv denne varianten basert på havremelk.
rask
enkelt

Grove pannekaker

Grove pannekaker er gode som turmat. Hell hvetemel, sammalt hvete, havregryn, egg og melk på flaske, og stek på primus eller bålpanne. Server med syltetøy.
Middels
enkelt

Myslirundstykke med brunost

Myslirundstykke med brunost er en deilig og rask blings som passer utmerket som turmat, der det enkleste ofte er det beste.
rask
enkelt

Havrebar

Havrebar med havregryn, peanøttsmør, mørk sjokolade og tørkede tranebær er full av karbohydrater og proteiner og passer perfekt som turmat eller etter trening.
rask
enkelt

Pølsebrød

Løft pølsemåltidet til nye høyder med disse hjemmelagde pølsebrødene.
Middels
enkelt
Fint

Gahkko – samisk festbrød

Gahkko er et tradisjonelt samisk brød som gjerne serveres sammen med Bidos på Samefolkets dag 6. februar.
Middels
enkelt
Halvgrovt

Bagett med hvitløkssmør og urter

Bagett med hvitløkssmør og urter dufter av rosmarin og passer godt som tilbehør til supper eller middag. Pakk gjerne i folie og varm på bålet som turmat.
rask
enkelt

Blings med sjokoladepålegg og banan

Blings med sjokoladepålegg og banan passer perfekt når vi koser oss litt ekstra på tur. Pakk inn sandwichen i folie og varm på bålet så blir den ekstra god. 
rask
enkelt

Blings med spekeskinke og eggerøre

Blings med spekeskinke og eggerøre slår alltid godt an som turmat. Husk grovt brød, cherrytomater og pynt med basilikum, og du får uimotståelig sandwich til matpakken.
rask
enkelt

Dobbeldekker med pesto, mozzarella og tomat

Dobbeldekker med pesto, mozzarella og tomat er en smaksrik sandwich til lunsj, som smaker enda bedre om du pakker den inn i folie og varmer den på bålet til osten smelter. 
rask
enkelt

Frokostkjeks med eple og kanel

Eple og kanel er en klassisk kombinasjon, og det med rette. I disse herlige frokostkjeksene er det godt med smak. Tørkede blomster er med på å pynte dem opp, men de er pene uten også.
rask
enkelt

Frokostkjeks med gulrot

Herlige små frokostkjeks med gulrot og banan. Vi kaller dem frokostkjeks - men disse er så gode at de like gjerne kan knaskes på hele dagen! I tillegg er de veganske.
rask
enkelt