Hjertebrød
Hjertebrød er et hjerteformet brød du baker til kjæresten eller en du er glad i. Med fin rug og hvete er det halvgrovt og passer som tilbehør til middag.
Ingredienser
7 dl lettmelk
1 pk gjær
500 g siktet hvetemel
250 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt rug, fin
1 ts sukker
1 ts salt
100 g smør
1 stk egg til pensling
vann til pensling
mel og havregryn til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Del smøret i terninger og la det mykne i romtemperatur.
- Rør gjæren ut i melken og bland sammen med mel, sukker og salt i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsettes smøret i terninger. Deigen er ferdig eltet når den er smidig, smøret er eltet inn og den slipper kanten av bollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen ut på lett melet bakebord, og ta av en liten bit som skal brukes til dekorhjertet på toppen. Kjevle deigen ca. en centimeter tykk. Skjær ut et hjerte med kniv eller stikk det ut med en pepperkakeform. Form resten av deigen til et stort hjerte som du plasserer på en stekeplate med bakepapir. Pensle dekorhjertet med vann før det festes på brødet, da sitter det bedre.
- Dekk brødet med et klede, og la etterheve i 20-30 minutter.
- Pensle brødet med vann. Dryss havregryn på ytterkanten av det store hjertet, og sammalt mel på dekorhjertet.
- Stek brødet midt i ovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.