Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 8-9 timer
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? grov
Hvor mye bakst blir dette? 3 brød
Hvor lang tid tar det? 8-9 timer
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? grov
Hvor mye bakst blir dette? 3 brød

Grovt surdeigsbrød

Grovt surdeigsbrød av grov hvete og rug har surdeig som hever brødet naturlig over lang tid. Det gir smakfullt og sunne brød, og du slipper å tilsette gjær.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

  • Start med å lage bakeklar surdeig ved å blande surdeigstarter, sammalt mel og vann i en bakebolle. La starteren stå på benken i 4-6 timer, kanskje også noe lengre. Hvor lenge starteren din må stå for å bli aktiv avhenger litt av hvor «god» den er, hvilken temperatur det er i rommet, eller til og med hvilken tid på året det er.
  • Bland sammen mel, havsalt, surdeig og vann, men hold igjen 1 dl vann til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet i 10 minutter og øk etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
  • Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken og heve til dobbelt størrelse, 4-5 timer. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din.
  • Ta deigen forsiktig ut på et lett melet bakebord. Del den i tre like store emner. Form til store boller. La bollene heve videre i 30 minutter.
  • Form bollene til runde eller avlange brød og legg dem i hevekurver som er strødd med mel eller rett på en stekeplate med bakepapir.
  • Dekk brødene med klede, og la de etterheve til dobbelt størrelse i 1-2 timer.
  • Hvis du har hevet brødene i hevekurver, velter du de forsiktig ut på en stekeplate med bakepapir. Frittstående brød pensler du med vann og dekorerer med litt mel på toppen. Snitt brødene på skrå eller på langs med en skarp kniv.
  • Forvarm ovnen til  250 °C. Sett brødene midt i ovnen, og senk temperaturen til 220 °C. Stek brødene i ca. 30-45 minutter til de er gylne. Avkjøles på rist.
    Bruk gjerne en bakesten eller bakestål istedenfor stekeplate for en ekstra god skorpe.

Surdeigsbrødet kan også bakes i en ekstra grov variant!

Finn mer om samme tema:

2.8 / 5
525 stemmer