Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Hvor lang tid tar det? 8-9 timer
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? grov
Hvor mye bakst blir dette? 3 brød
Hvor lang tid tar det? 8-9 timer
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor grov blir baksten? grov
Hvor mye bakst blir dette? 3 brød

Grovt surdeigsbrød

Grovt surdeigsbrød av grov hvete og rug har surdeig som hever brødet naturlig over lang tid. Det gir smakfullt og sunne brød, og du slipper å tilsette gjær.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

  • Bland sammen mel, havsalt, surdeig og vann, men hold igjen 1 dl vann til senere.
  • Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
  • Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken og heve til dobbelt størrelse. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din.
  • Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i tre like store emner. Form til store boller. La bollene heve videre i 30 minutter.
  • Form til avlange brød og legg dem i smurte toliters brødformer eller rett på stekeplate med bakepapir. Dekk brødene med klede, og la heve til dobbelt størrelse.
  • Pensle med vann og strø litt mel på toppen av brødene. Snitt brødene med en skarp kniv.
  • Stek brødene midt i ovnen ved 220 °C i ca 30-45 minutter til de er gylne. Avkjøles på rist.
    Varm opp ovnen til 250 °C, og sett den ned til 220 °C når du har satt inn brødene. Bruk gjerne en bakesten istedetfor stekeplate for en ekstra god skorpe.

Surdeigsbrødet kan også bakes i en ekstra grov variant!

Finn mer om samme tema:

2.8 / 5
243 stemmer