Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 1 time
Hvor vanskelig er det? enkelt
Hvor mye bakst blir dette? En rund kake
Hvor lang tid tar det? 1 time
Hvor vanskelig er det? enkelt
Hvor mye bakst blir dette? En rund kake

Oselias honningkake

Honningkake har lange tradisjoner. Denne oppskriften stammer fra 1800-tallet, da krydder ble mer tilgjengelig. En saftig kake med god smak av honning og krydder.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Oselia Osuldsen var tjenestepike og etterhvert husjomfru hos familien Eyde i Arendal i perioden 1870 - 1885. Oselia etterlot seg en håndskrevet oppskriftssamling med nærmere 300 oppskrifter av disse var 120 desserter eller annet søtt. Krydder og mange andre eksotiske råvarer kom til Arendal sjøveien.

Aust-Agder museum og arkiv har laget en kokebok med et utvalg fra Oselias samling. Kokeboken gir oss oppskrifter på 1800-tallsmat, og også et innblikk i borgerskapets liv i "Nordens Venedig".

I Oselias oppskrifter finner vi sukker som ingrediens i nesten alle. Deretter er det sukat, korinter og rosiner som er mest brukt. Honning er derimot mindre brukt.
Det var ikke før ca. 1850 at bedre utstyr for birøkt ble tilvirket og spredt rundt i Europa. I 1884 ble Den norske Biavlsforening (forløperen til Norges Birøkterlag) stiftet. Det førte til stort oppsving for honningproduksjonen.

Slik gjør du

  • Pisk egg, sukker og honning til eggedosis.
  • Bland bakepulver, pepper og ingefær i melet.
  • Sikt melblandingen og vend det forsiktig inn i eggedosisen.
  • Hell røren i en smurt springform på 24 cm.
  • Stek honningkaken nederst i ovnen ved 175 °C i cirka 40 minutter. Avkjøl på rist.
  • Dryss over tørkede frukter, hakkede pistasjnøtter og biter av mørk sjokolade.

Kilde: Oselias kokebok, Aust-Agder museum og arkiv

 

Lyst til å bake mer med honning?

Sjekk oppskriftene på vår honningkake og kuvertbrød med honning.

3.9 / 5
14 stemmer