Halloween-fest byr på knask eller knep, høstlige retter, kule kostymer og skremmende moro. Den store oktoberfesten øker i popularitet og er elsket av store som små.
Fest i trygge rammer
I utgangspunktet var halloween-feiringen en takkefest fra norrøn tradisjon og keltisk folketro. Som nyttårsfeiring markerte den overgangen mellom årstidene.
Når 2020 er et annerledes år, blir det ekstra viktig å ta vare på hverandre. Hva med å invitere til din egen halloween-fest? Vi skal feire på en trygg måte, og jammen kan vi ha det moro!
Det er viktig å ta hensyn og gjøre tiltak som senker smittefaren. Så lenge du har god kjøkkenhygiene er det ingen risiko med baking eller matlaging. Lag god mat og kos dere sammen som venner.
- Inviter en liten gruppe. Du kan også invitere til en digital halloween-fest, hvor du på forhånd deler oppskriftene på mat dere skal lage og spise sammen.
- Lag forskjellige halloween-oppgaver med godteristasjoner, slik at de minste ikke vil savne å gå knask eller knep. Om dere likevel vil ta en liten tur utendørs er det viktig å følge rådene fra Folkehelseinstituttet.
Her er våre skumleste tips, og ikke minst våre beste oppskrifter til en god halloween-fest, også for i år.
Sett opp en halloween-meny
Kontakten med det overnaturlige var en viktig del av de gamle skikkene. Opprinnelig forestilte folk seg at de døde kunne komme tilbake til vår virkelighet på halloween. Derfor ble det bakt og satt ut mat også til dem.
God mat i skummel innpakning gir festen et ekstra løft. Lag gjerne mat i porsjonsstørrelser, så er det enklere å servere og man unngår at mange tar på den samme maten.
Start måltidet med gresskarsuppe, mumiepølser, fiskekakemumier eller gresskarpannekaker.
Fortsett med skummel bakst som pan de muertos, browniesspøkelser, marsipankledde spøkelser, monstercookies, gresskarmuffins eller gresskarvafler.
Knask som barnas konfekt og blodig popcorn kan serveres sammen med lure knep utover kvelden.
Skummel bakst
Pan de muertos serveres på den meksikanske halloween-dagen og er de dødes brød. De søte bollene spises på fester, festivaler og ved gravsteder.

De dødes brød, pan de muertos, er en spesiell type søtt brød som bakes i Mexico i forbindelse med De dødes dag.
Uh hu! Ingen halloween-fest uten spøkelser! Hva er vel bedre enn å bake browniesspøkelser med myke marshmallows?

Monster vil vi helst ha i sjokoladeform, slik som disse skummelt gode sjokoladecookiene.
Du kan også bake vannbakkels med vaniljekrem forkledd som marsipankledde spøkelser.
Disse skummelt gode monstercookiesene egner seg både til gjestene og de som leker knask eller knep.
Stemning med gresskar i bakst og pynt
Av gresskarkjøtt kan du lage en herlig gresskarsuppe med brød ved siden av eller i en suppebolle av brød. Du kan også bruke gresskarkjøttet i boller eller annen søt porsjonsbakst, som gresskarmuffins eller gresskarvafler.
Boller er alltid populært! Om du har lyst til å lage noe helt spesielt kan du lage gresskarboller. Bruk hyssing for å forme bollene til små gresskar før de stekes.

Bruk en vanlig hyssing og surr rundt de ferdig rulla bollene, slik at du lager mønster som et gresskar. Bruk gresskarkjerner som stilk. Klipp hyssingen forsiktig av når bollene er ferdig stekt.
Det er viktig å skape den rette stemningen der festen skal være. Å lage gresskarlykter er morsomt å gjøre sammen både voksne og barn som forberedelse til festen eller som en aktivitet under selve festen.
Se en enkel fremgangsmåte her:
Lurer du på om det er trygt å bake til andre?
Så lenge vi følger vanlige hygieneregler, er det trygt å bake til andre og motta bakst som andre har laget. Les hvordan her.