Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY
Bakerlandslagets rugbrød

Rug er kornet som gir de saftigste brødene

Rug er den kornsorten vi bruker nest mest av i brød, etter hvete. Rug gir en fyldig og saftig smak og brød med god holdbarhet.

Rug (Secale cereale L.) er en yngre kulturplante med et mer begrenset dyrkingsområde enn de andre kornartene.

 

Til Norge kom rugen omkring år 500 e.Kr., men fikk ingen stor utbredelse før i vikingtiden. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt. Rug har vært lite dyrket etter krigen, og selv om arealet har tatt seg noe opp, utgjør det bare vel to prosent av kornarealet.

 

Rug er vanskelig og krevende å dyrke for å oppnå god matkvalitet. I Norge dyrkes hovedsakelig høstrug, som normalt blir sådd i september og høstes i august året etter.

 

I 2019 ble det dyrket 51 000 tonn rug i Norge. 

Graf som viser forbruk av rug i Norge

Forbruk av matrug i kilo per innbygger i Norge, årene 1961 til 2019.

Rug har mye av det samme innhold som hvete, men oftest er proteininnholdet lavere og stivelsesinnholdet høyere. Hel rug inneholder i gjennomsnitt 60-70 prosent stivelse, 8-11 prosent protein og 2-3 prosent fett.

 

Bruk av rug i bakst

fire melsorter av rug

Rugmel finnes som hele korn, siktet mel, sammalt grovt mel og sammalt fint mel.

 

Rug gir en fyldig smak til brød. Det gjør dessuten brødet saftig og gir lengre holdbarhet. 

 

Rug kan ikke danne glutennettverk på samme måte som hvete, men inneholder mye fiber som binder vannet. Det er mulig å bake brød kun basert på rug, men brødene blir gjerne tunge og kompakte.

 

Skal du bake med mer enn 30 prosent rugmel, er det lurt å tilsette syre i form av surdeig eller en kork eddik. Syren senker PH-verdien i deigen og gjør at det grove melet klarer å binde vannet. Da blir ikke brødet klissete etter steking.

 

Surdeig gir rugbrød en lettere og luftigere konsistens fordi surdeigen hindrer at all stivelsen omdannes til næring for gjæring.

 

Sist oppdatert: 30.09.2020

Rug - flere oppskrifter

Grovt surdeigsbrød

Grovt surdeigsbrød av grov hvete og rug har surdeig som hever brødet naturlig over lang tid. Det gir smakfullt og sunne brød, og du slipper å tilsette gjær.
lang
vanskelig
Grovt

Ekstra grovt rugbrød

Ekstra grovt rugbrød er et sunt og velsmakende brød av både grov og fin rug og hele hvetekorn og hvetekli. Skikkelig rugbrød skal også ha litt mørk sirup i seg.
Middels
Middels
Ekstra Grovt

Ekstra grovt surdeigsbrød

Ekstra grovt surdeigsbrød er ekstra smakfullt og holder seg saftig lenge. Et perfekt hverdagsbrød som er godt egnet til matpakka.
lang
Middels
Ekstra Grovt

Surdeig

Surdeig lager du ikke på et blunk, men brød bakt med det smaker desto bedre! Her gir vi deg en innføring i hvordan surdeig lages. NB. Oppskriften på surdeig er endret etter gode innspill og ny uttesting.
lang
vanskelig

Dansk rugbrød

Dansk rugbrød har vært hverdagskost i nabolandet vårt i over 1000 år. Brødet har en karakteristisk bitter smak, og passer blant annet godt til leverpostei og bacon.
Middels
Middels
Ekstra Grovt

Surdeig med eple

Surdeig med eple og rug er lurt å ha i kjøleskapet slik at du kan du bake saftige surdeigsbrød eller annen surdeigsbakst når du vil. Bruk gjerne økologisk mel til denne oppskriften.
lang
vanskelig

Dagen-derpå-grøt

Dagen-derpå-grøt er både salt og søt, en smakskombinasjon som aldri slår feil. Kokt på havre, rug, dadler og øl. Toppet med bacon og valnøtter. Dagen-derpå er reddet.
rask
enkelt

Fint helkornbrød

Fint helkornbrød er et saftig og godt brød med hele hvetekorn, rugmel, honning og hvetemel. Det passer fint som tilbehør til suppe og middagsretter.
Middels
Middels
Fint

Fint rugbrød

Fint rugbrød gir fyldig smak og holder seg saftig lenge. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt.
lang
Middels
Fint

Grove pannekaker med kremost og røkelaks

Grove pannekaker med kremost og røkelaks passer på koldtbordet eller som en god forrett. Pannekakene er laget av grov rug og og fin hvete med et dryss salvie.
Middels
Middels

Grovt flatbrød

Grovt flatbrød fra Bodil Nordjore smaker godt og passer til supper og annen middagsmat. Det er bakt med rug, havregryn, grov og fin hvete og stekt på takke.
Middels
vanskelig

Grovt flatbrød med potet

Grovt flatbrød med potet fra Bodil Nordjore smaker godt til suppe og middag. Det er bakt med potet, rug, havregryn og grov hvete og stekt på takke.
Middels
vanskelig