Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 3 timer (over to dager)
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor mye bakst blir dette? 2 julebrød
Hvor lang tid tar det? 3 timer (over to dager)
Hvor vanskelig er det? vanskelig
Hvor mye bakst blir dette? 2 julebrød

Julebrød med øl

Julebrød med øl lager du av julens krydder: kanel, ingefær, nellik, allehånde, stjerneanis, pepper og mørkt juleøl over to dager. Ekstra godt til jul med ost eller syltetøy på.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Slik gjør du

 • Dag 1, forberedelser: Lag en fordeig av 100 gram mørkt juleøl og 100 gram sammalt rug fin og ett gram gjær.

 • Bløtlegg rosinene i resten av juleølet i 5-6 timer. Sil av ølet. Du skal sitte igjen med 260 gram øl som du skal bruke som væske i deigen neste dag.

 • La de avsilte rosinene stå i kjøleskapet til neste dag. Et par timer før baking kan du spre dem utover en tallerken og putte dem i fryseren for å gjøre dem harde nok til å tåle å bli eltet inn i deigen uten å bli knust. (Rosinene blir myke av bløtleggingen).

  Bruk helst helt krydder som du morter rett før de skal inn i deigen. Du får da mye mer smak fram enn å bruke ferdigmalt.
 • Dag 2, bakedagen: Ha hvetemelet og 220 g av juleølet i en kjøkkenmaskin og elt på lav hastighet i 10 minutter. Ha i saltet og øk hastigheten. Elt deigen til den slipper bollen. Sjekk gjerne om den er ferdig med bruk av «tyggegummitesten». Bland inn resten av ingrediensene på lav hastighet. Du må muligens hjelpe litt til med en slikkepott slik at alt blander seg. Elt videre på lav fart til deigen er glatt igjen. Helt til slutt elter du rosinene forsiktig inn.
 • Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

 • Del deigen i to like store emner og form emnene til runde kaker. Ha brødene på et stekebrett  med bakepapir, og la heve til nesten dobbel størrelse. 

  Tips: Hvis du har tid og vil ha et ekstra smaksrikt vørterbrød, la hevingen foregå i kjøleskapet over natten. Bruk plastfolie over kjøkkenhåndkleet for at deigen ikke skal tørke ut. Ta ut brettet ut av kjøleskapet og hev deigene ferdig. De skal fortsatt ha ca dobbel størrelse ut ifra hva de var da du bakte de ut.
 • Pensle brødene med egg eller dryss over mel og snitt et rutemønster med en skarp kniv rett før steking. 
 • Stek brødene på 220 °C i 5 minutter, senk temperaturen og stek videre på 180 °C i 25–30 minutter. Avkjøl på rist.
 • Oppskriften er laget av landslagsbaker Erlend Løken Volden

>> Se også vår oppskrift på klassiske vørterbrød, også kalt vørterkake

Finn mer om samme tema:

5 / 5
2 stemmer