Hvor lang tid tar det? 6-7 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? fin
Hvor mye bakst blir dette? 2 brød
Hvor lang tid tar det? 6-7 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? fin
Hvor mye bakst blir dette? 2 brød

Fint rugbrød

Fint rugbrød gir fyldig smak og holder seg saftig lenge. Bakt med både fin og grov rug, mørk sirup, solsikkekjerner og linfrø smaker det godt som tilbehør til middag og lunsj. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt.
Skriv ut
slik gjør du
Ingredienser

Slik gjør du

 

  • Fordeig: Bland rugmel, solsikkekjerner, linfrø, salt og vann. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen skal være klissete. Dekk bakebollen med plast og la stå i minst 4 timer eller natten over.
  • Hoveddeig: Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne væsken. Tilsett gjærblandingen, hvetemel og sirup i fordeigen.
  • Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
  • Del deigen i to like store emner, som du former til runde brød. 
    Du kan også bake brødene i 2-liters brødformer. Form to like store brød , og la heve til de når kanten av formen.
  • Legg brødene på en stekeplate med bakepapir. Dekk med plast eller et klede, og la etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  • Stek brødene nederst i ovnen på 225 °C i 40–60 minutter. Avkjøl på rist.

Finn andre oppskrifter med lignende tema:

Les eller skriv kommentarer