Hvordan lykkes med kakebaksten?
Ja, vi elsker kaker. Noen elsker seige og saftige brownies, andre en herlig luftig bløtkake og noen den klassiske kvæfjordkaken. Mens ungdommen ofte liker småkaker helt uten krem, som for eksempel cookies.
>> Stor samleside: Kaker til hverdags og kaker til fest
Basen i mange kakeoppskrifter er sukkerbrød. Som egentlig er så enkelt, men likevel så vanskelig.
De vanligste fallgruvene for hjemmebakeren, både ved sukkerbrød og andre kaker er, kaken hever ikke i det hele tatt, kaken falt sammen når den kom ut av ovnen eller kaken ble tørr.
Sammen med konditor og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen har vi kommet fram til et knippe tips og råd for vellykket kakebakst. Med disse i bakhånd skal alle klare å komme helskinnet ut av kakebakingen.
1. Ikke slump!
Å bake kake krever mer nøyaktighet enn vanlig matlaging. Tålmodighet og nøyaktighet er nøkkelen til suksess, så følg kakeoppskriften og du er nesten der.
2. Sjekk at alle ingrediensene er i hus.
Det er så kjedelig å skulle mislykkes fordi et egg eller to mangler. I tillegg bør ingrediensene være romtemperert med mindre annet er oppgitt i oppskriften. For eksempel blir romtempererte egg luftigere enn kalde.
3. Ingen snarveier!
Står det i oppskriften pisk stivt, til eggedosis eller hvitt, da skal det piskes lenge. Å piske inn nok luft er viktig for et luftig bakeresultat, spesielt ved sukkerbrød. Neste feil mange gjør er å blande inn melet med mikseren. Da slås all luften ut av eggedosisen, og kaken vil ikke heve som den skal når den stekes. For å bevare de små, innpiskede luftboblene i eggedosisen er det viktig å vende melet inn forsiktig – gjerne med en slikkepott.
4. Sikt det tørre.
Da unngår klumper i kakerøren og kaken. Gjør det til en rutine å sikte det tørre over i bakebollen, da blir melet luftigere og røren lett.
5. Husket bakepulver?
Glemmer du hevemiddelet blir det ikke mye heving. Bakepulver, natron og hornsalt er alle hevemidler. Man kan nesten alltid erstatte natron med bakepulver, men man kan ikke kan bytte ut bakepulver med natron. Resultatet kan bli noe annerledes enn med natron, men har du ikke noe annet i skapet funker bakepulver til det meste.
6. Stek kaken akkurat lenge nok.
Ikke for kort, og ikke for lenge. Faktisk er den vanligste feilen at kaken stekes for kort. Da faller den sammen og det dannes et krater i midten. Sjekk kaken med en kakepinne, fester det seg deig på pinnen bør den steke litt lenger.
Alle kakebunner vil falle noe sammen etter steking, men legges den opp ned når den kommer ut av ovnen får du en jevnere bunn. Ikke snu den før den er helt avkjølt.
7. Kjenn etter selv.
Kanskje er det for mye hvetemel i oppskriften. Er kakerøren veldig fast og virker tørr kan man tilsette litt væske (for eksempel melk) på slutten for å gjøre røren mindre fast og kaken mer saftig.
8. Husk å smøre kakeformen!
Eller bruk bakepapir, da sitter ikke kaken fast i formen.
9. Kremfløten skal være kald.
For skikkelig luftig og stiv krem bør både kremfløte, bolle og visp være kjøleskapskaldt når du setter i gang å piske krem. Pisk kremen på en jevn fart og følg med, den er klar når vispen etterlater «spor». Blir den lysegul og kornete har du pisket for lenge.
10. Ikke glem pynten.
Det trenger ikke være konditornivå, men litt pynt kan løfte kaken noen hakk og friste enda flere til et kakestykke. Gjør det enkelt og elegant med pisket krem og friske bær eller frukt. Smaksett og gi farge til kremen som underbygger kakens smaker. Et fint kakefat løfter også presentasjonen. Men den flotteste pynten nå er friske, spiselige blomster! Like enkelt som bær, bare enda freshere. Blomstene legges på kaken rett før servering.
Sist oppdatert: 22.05.2017