Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Kaker og frokost til 17. mai

17. mai handler om bunad, frihet og vaiende flagg – og deilig festmat! Her er oppskriftene som festdagen fortjener.

Pynt bordet med flagg og blomster, og nyt dagen med massevis av deilig mat. Vi gir deg oppskriftene både til 17. mai-frokosten, pølsefesten, koldtbordet og de aller beste 17. mai-kakene. God feiring!

 

Frokost til 17. mai

Skive med flaggpynt laget av kremost, bringebær og blåbær til 17.mai

En skive med flaggpynt gjør seg godt til nasjonaldagens frokost.

 

Et eller flere gode brød eller rundstykker danner selve grunnlaget for en herlig 17. maifrokost. Du kan for eksempel lage dette eltefrie brødet som ikke krever så mye arbeid. Om du har tid og lyst vil en av våre tre typer loff til festbordet garantert være en suksess.

 

Eller hva med deilige grove rundstykker til 17. mai-frokosten? Om du foretrekker en litt lysere brødvariant kan loffrundstykker være et godt alternativ.

 

Stikk gjerne innom ditt lokale utsalg av brød og bakervarer og kjøp med deg noe derfra i forkant av dagen, de har garantert mye som frister!

 

Kake til 17. mai

 

Ingenting sier fest mer enn en flott bløtkake. Denne er fylt med krem, banan, jordbærsyltetøy og valnøtter.

 

Som en søt avslutning på måltidet passer det godt med en skikkelig festkake i nasjonale farger. Hva med å prøve denne fristende sjokoladekaken med krem og bær, eller kanskje en flaggkake i rødt, hvitt og blått?

 

En klassisk marsipankake med jordbær eller en flott kransekake slår heller feil. Du finner oppskrifter på disse, samt mange flere kaker på kakesiden vår. 

 

>> Se også: 17 små kaker til feiring av store anledninger

 

Pølsefest til 17. mai

 

Pølsebrød av briochedeig blir fort en favoritt.

 

17. mai er dagen for pølser. Enten du foretrekker kokte eller grillede pølser med eller uten kjøtt løfter du pølsemåltidet til nye høyder med nybakte pølsebrød og lomper – eller kanskje du fortrekker vafler som i Østfold?

 

Har du lyst til å bake pølsebrødene selv – sjekk ut våre oppskrifter på grove og fine pølsebrød, saftige brioche pølsebrød, pølsebrød med urter eller timian og chorizo.

 

>> Bak til barnas dag

 

Koldtbord til 17. mai 

 

Snitter er det rotnorske smørbrødet kledd til fest! De kan gjøres ferdig dagen før slik at du kan få med deg hele feiringen.

 

Eller «ta selv bord» som danskene ofte kaller det, er både godt og praktisk når man venter mange gjester. Alle finner noe de liker, og man kan lage det meste klart på forhånd.

 

Også her er god brødmat et fint utgangspunkt. Bak eller kjøp en smørlofffocaccianøttebrød eller et godt brytebrød. Server sammen med et fint fat med fenalår, gode pølser, spekeskinke og melon. Et fat med røkelaks og eggerøre. En stor skål potetsalat og et pent dekorert fat med roastbiff. Stek opp noen karbonader med løk på forhånd, disse kan du varme raskt i ovnen før servering. Skalldyr kan også være et godt alternativ, hva med en stor skål ferdigrensede reker eller en deilig skalldyrsalat med dill? Kabaret passer også til et festpyntet bord. 

 

Sett gjerne frem gode kjeks og et deilig ostefat med brie, blåskimmelost, manchego, en fyldig hvitost og en flott brunost også. Til slutt må du huske å sette frem majones, rømme, remulade og et rikt utvalg frukt og grønnsaker som gjestene kan forsyne seg av. Et godt utvalg av drikke er viktig på 17. mai, vi foreslår juice, brus og kanskje litt bobler i glasset til de som ønsker det.

 

 

 

17. mai - Flere oppskrifter og artikler

17. mai-muffins

17. mai-muffins i rødt, hvitt og blått er lekre å servere på koldtbordet på 17. mai. Dekorert med frosting, flagg, kakepynt og blåbær er de festens vinner.
rask
Middels

Kransekake til 17. mai

Kransekake til 17.mai og konfirmasjon er midtpunktet på kakebordet. Med mandler, melis, eggehviter og kransekakeringer lager du denne selv. Pynt med norske flagg.
lang
vanskelig

Flaggkake

Flaggkake med saftig kakebunn av mandler og fyll av jordbærpuré og ostekrem er pyntet med friske bær. Kaken symboliserer det norske flagget og er en fin 17.mai-kake.
lang
vanskelig

Brødpudding i festdrakt

Brødpudding i festdrakt er en kake basert på desserter som Eidsvollmennene faktisk spiste. En lagkake med brødpudding, smaksatt med sitron og bringebær, og fylt med vaniljekrem.
Middels
Middels

Firkantet bløtkake

En bløtkake trenger ikke å være rund. Her er en firkantet bløtkake laget av et sukkerbrød vi har stekt i en brødform. Enkelt og praktisk, og fortsatt like godt! Med en slik form er det enklere å lage en liten kake. Vi har latt oss inspirere av danskenes jordbær-lagkaker - og laget en bløtkake med jordbær i kremen.
Middels
enkelt

Grunnlovskake

Grunnlovskake med marengssmørkrem, sitron, jordbær, og hvit sjokoladekrem med blåbær er en himmelsk bløtkake til 17. mai.
lang
vanskelig

Jordbær- og marsipankake

Jordbær- og marsipankake er en klassisk festkake til bursdag, 17.mai, konfirmasjon og bryllup. Sukkerbrødbunn med pisket krem og rørte bær, dekket med marsipanlokk, jordbær og pistasjenøtter.
Middels
vanskelig

Kake i rødt, hvitt og blått

Kake i rødt, hvitt og blått, eller flaggkake, er laget av sukkerbrød med blåbær og bringebær. Kaken er fylt og dekket med ostekrem og pyntet med friske bær og sjokolade til 17. mai.
lang
Middels

Kransekakestenger

Kransekakestenger er en favoritt hos mange, både til hverdagskaffen, 17. mai og julefeiringen. De smaker godt, er dekorative på kakebordet og supre å gi i vennegave.
Middels
Middels

Maiblomster

Nydelige boller formet som maiblomster er perfekte til maifestene. Dekorative, smakfulle - og en favoritt for barna.
Middels
Middels

Saftige brioche pølsebrød

Pølsebrød bakt som brioche løfter pølsemåltidet til nye høyder. Samme deig kan brukes til burgerbrød - eller som briocher som spises med favorittpålegget.
Middels
Middels

Små, raske ostekaker

Her er en superenkel og rask ostekake med friske bær du kan servere til gjestene dine. Selv om det går fort unna, er disse porsjonsostekakene både lekre og gode. De vil garantert slå an!
rask
enkelt