Engelsk fruktkake
Engelsk fruktkake er en klassisk julekake, og kan lages i god tid. Med rosiner, cocktailbær, nøtter, mandler, rom og julekrydder som kanel, ingefær og nellik dufter den av jul.
Ingredienser
Dag 1:
200 g rosiner
200 g sultanarosiner
10 g cocktailbær
30 g hasselnøtter
20 g pistasjnøtter
30 g mandler
juice og revet skall av ½ sitron
1 dl rom
1 dl cognac
Dag 2:
120 g smør
120 g demerarasukker
3 romtempererte egg
50 g malte mandler
160 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
½ ts malt muskat
2 ts malt kanel
1 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
Sirup:
½ dl kokende vann
2 ss sukker
2 ss rom eller whisky
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1: Bland sammen rosiner, cocktailbær, nøtter og mandler og hell over sitronsaft, rom og cognac. Dekk til og la ligge i bløt ett døgn. Blandingen trenger ikke å stå kjølig.
- Dag 2: Rør smør og sukker lyst og luftig. Tilsett eggene, ett om gangen.
- Rør inn malte mandler og sikt inn hvetemel, vaniljesukker og krydder. Til slutt rører du inn blandingen som har stått et døgn (ta med all væske).
- Hell over i en smurt 18–20 cm springform.
- Stek kaken midt i ovnen på 160 °C i 1,5–2 timer. Bruk en grillpinne for å sjekke om kaken er ferdig. Henger det deig igjen på pinnen må den stekes lenger.
- Lag sirup mens kaken steker: Kok opp vann i en vannkoker eller kjele og tilsett sukker og rom eller whisky. Rør godt sammen.
- Ta kaken ut av ovnen og stikk små hull i toppen. Hell på sirup mens den enda er varm. Avkjøl kaken og pakk den godt inn i plast.
- Dynk kaken med sirup hver uke (noe lenger intervall om den skal stå lenge) frem til du skal spise den.
Engelsk fruktkake blir nesten bare bedre jo lenger den får stå. Begynn å lag den senest 2-3 uker før den skal spises.