Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Ti brødmiddager til under 50-lappen

Brød er perfekt om du vil lage billige, raske og næringsrike middager – her er ti oppskrifter til en billig penge.
Skriv ut

Økte matvarepriser, økte strømpriser og økte renteutgifter gjør at husholdningsbudsjettet knipes fra flere kanter samtidig. Når det er trange tider, kan det være godt å ha noen brødmiddager på middagsrepertoaret.

 

Med grovt brød som utgangspunkt for middagen er det enkelt å lage et næringsrikt og godt måltid for en rimelig penge. Lager du brødmat til middag, er det i tillegg to bonuser: Det går raskt, og det blir lite oppvask – en gullkombinasjon i en travel hverdag.

 

Skiver til middag er også sunn, norsk tradisjonskost – omtrent halvparten av all fiber i den norske kosten kommer fra grove brød og annen kornbasert mat. Fiber bidrar til å stabilisere blodsukkeret, er godt for fordøyelsen og bidrar på sikt til å forebygge både hjerte- og karsykdommer og kreft. Grovt brød bidrar også med vitamin B og jern.

 

En person som vanligvis spiser lite vil kanskje synes disse porsjonene blir for store, mens en aktiv person som er høy og tung vil ha behov for å øke porsjonsstørrelsene for å bli mett. Vi har prøvd å legge oss på et sted midt imellom.

 

1. Middagsskive med pølse

Billig middag: Middagsskive med pølse

Pølse med brød er en vanlig kombinasjon. Middagsskive med kjøttpølse og pesto gir et mer mettende middagsmåltid. Du trenger en grov brødskive, en kjøttpølse, en tomat, en halv løk og et par spiseskjeer pesto. Har du liggende et par ferdigkokte poteter, kan du også skjære disse i båter og steke sammen med kjøttpølsen. Oppskriften inneholder også noen basilikumblader til pynt, men disse kan fint sløyfes.

 

2. Grillet baconskive

Billig middag: Grillet baconskive

Grillet baconskive er en rask og smakfull rett du kjapt kommer i mål med. Med et par grove skiver, baconost og fire skiver bacon har du middagen klar på et kvarter. For å få litt grønt til, foreslår vi å bake en halv løk og en tomat i ovnen sammen med skivene eller å lage en salat av det du har i kjøleskapet.

 

3. Seisandwich

Billig middag: Seisandwich

Sei er en billig og god råvare som passer godt sammen med brød. Her er en solid blings med to grove skiver, pannestekt seifilet, en håndfull spinat, en tomat og en halv rødløk.

 

4. Blings med grillede grønnsaker og hummus

Billig middag: Blings med grillede grønnsaker og hummus

Denne kjernesunne blingsen lages av to grove brødskiver, en halv gul og en halv rød paprika og en halv squash. I tillegg trenger du fire spiseskjeer hummus, som du enten kjøper ferdig på glass eller lager selv til en billigere pris. Oppskriften inneholder også garnityr som krydder og spirer.

 

5. Spicy toast
Spicy toast

Vil du ha en billig middag med litt futt i seg? Et deilig og mettende ostesmørbrød med litt sting, som du lager av to grove skiver, smøreost, chorizopølse og hvitost. I oppskriften står det hvitost med jalapenos, men du kan også bruke den vanlige hvitosten du har i kjøleskapet. Litt grønt i form av en halv paprika og en håndfull rucculasalat hører også med til måltidet. 

 

6. Middagsskive med egg og karbonade

Middagsskive med egg og karbonade

Karbonadesmørbrød er en rask og deilig hverdagsmiddag. Her varierer selvsagt prisen mye ut fra hva slags karbonader du bruker. Til denne middagen trenger du to grove skiver, en håndfull spinat, en karbonade, en kvart løk og et egg.

 

7. Kylling i brødlomme

Kylling i brødlomme

En skikkelig god og tjukk skive deles nesten i to og fylles med kyllingbryst, en halv løk, en halv paprika og et salatblad eller to. Du trenger også et par spiseskjeer ferdig kjøpt tsatziki. Du kommer antagelig enda litt billigere unna om du lager den selv av yoghurt, agurk og hvitløk. Kylling i brødlomme – velbekomme!

 

8. Middagsskive med fiskekake

Middagsskive med fiskekake

Middagsskive med fiskekake gir raskt en ny vri på fiskemiddagen med en grov skive i bunnen og stekte grønnsaker på toppen. Oppskriften inkluderer en grov brødskive, to fiskekaker, en gulrot og en kvart brokkoli. Litt bladpersille er godt som garnityr, men kan droppes. I tillegg inneholder denne oppskriften en saus bestående av et par teskjeer majones, en teskje ketchup og en teskje srirachasaus.

 

9. Eggs Benedict

Eggs Benedict

Dette er ren luksus på en brødskive til en billig penge. Klassikeren Eggs Benedict består av en grov brødskive, to egg, to skiver røkt skinke, litt eddik og et par håndfuller spinat til hver person. I tillegg lager du en hollandaisesaus av smør, eggeplomme og litt sitronsaft.

 

10. Middagsskive med omelett
Middagsskive med omelett

Middagsskive med omelett er en skikkelig rask og billig middag som i tillegg gir minimalt med oppvask! En omelett av tre egg, en kvart purre, litt revet ost og 4 skiver bacon, som serveres sammen med et par skiver grovt brød.