Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Derfor bør du få i deg gluten

Visste du at gluten er et protein som de aller fleste av oss tåler? Kun 1-2 prosent av befolkningen har den autoimmune sykdommen som gjør at de bør holde seg unna, bedre kjent som cøliaki. Vi andre trenger gluten for å få luftige og gode grovbrød med høyt innhold av fiber.
Skriv ut

Glutenfri pasta og knekkebrød. Glutenfrie blader og blogger. Ja, selv glutenfri tannkrem er nå å få kjøpt. Riktignok i USA, der salget av glutenfrie varer er enda mer utbredt enn her hjemme. Det lille proteinet, som de færreste hadde hørt om for bare en generasjon siden, er i dag blitt allemannseie, og gluten har blitt et vanlig ord i nordmenns hverdagsvokabular.  Men hva er egentlig grunnen til at gluten plutselig er blitt så kjent?

 

Trendy dietter

Det er med mat som med mote, det går i trender. En periode skulle alt wok-es, og nylig ble vi kjent med sous vide.

 

I de siste årene har mange mattrender vært preget av dietter, som ikke bare frister med nye retter, men også lovnader om sunnere liv. Steinalderdietten, lavkarbo-dietten, og ikke minst; den glutenfrie dietten.

 

Sistnevnte er for enkelte helt nødvendig og skal tas på alvor. Det gjelder de 1-2 prosentene i landet som lider av cøliaki. Det er imidlertid langt flere som unngår gluten i kostholdet sitt. 

Knut Lundin fra institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo er blant de aller fremste i verden når det gjelder cøliaki.

Knut Lundin fra institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo er blant de aller fremste i verden når det gjelder cøliaki.

– Det er alt for mange som starter med glutenfri kost uten diagnose, bekrefter professor Knut Lundin fra institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo. Forskningsmiljøet her er blant de aller fremste i verden når det gjelder cøliaki.

 

– Som et minimum bør man få tatt en enkel blodprøve hos sin lege. Det er den vi bruker for å fange opp cøliakere, og som er positiv i rundt 90 % av alle med cøliaki. Både prøven og tarmen blir normal hos cøliakere når de slutter med gluten, fortsetter Lundin.

 

Professoren forteller at det for voksne er fullt mulig å ha et fullverdig kosthold uten gluten, men mistenker at enkelte som ekskluderer gluten også kutter ut mange andre matvarer.

 

Komplisert mat

Kropps- og helsefokuset er i dag større enn noen gang, noe som også påvirker matvalgene våre. I mylderet av ernæringsveiledere og kostholdtips er det lett å bli forvirret  – og engstelig.

 

Tall fra SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) viser at særlig unge kjøper allergiprodukter de kanskje ikke trenger. Ikke bare er dette kostbart, men det kan også skape et unødvendig komplisert forhold til mat.

 

– Jeg og andre har skepsis til at barn skal læres opp til et strengt glutenfritt kosthold uten at det er grunn til det. Det setter unødvendig begrensing på dem, sier Lundin. 

 

Ingen slankekur

Enkelte tror også at de går ned i vekt ved å velge glutenfritt, men de vil bli skuffet. Glutenfrie brød- og kornprodukter inneholder ofte mer sukker, stivelse og fett enn de som har gluten.

Mel og brøddeig. Man trenger gluten for å kunne lage ekstra grovt brød med høyt innhold av fiber.

Man trenger gluten for å kunne lage ekstra grove brød med høyt innhold av fiber. Det er glutenet som får gjærbaksten til å heve og binde seg. Derfor er det vanskelig å finne glutenfrie produkter med høyt innhold av fiber.

 

Man blir heller ikke sunnere av å spise glutenfritt. Snarere tvert i mot, kan det være fristende å si. Grunnen er at gluten får gjærbaksten til å heve og binde seg. Man trenger altså gluten for å kunne lage ekstra grovt brød med høyt innhold av fiber, som likevel er luftig.

 

Det kan være vanskelig å finne fiberrike glutenfrie produkter. De fleste inneholder lite fiber, og gir således dårligere metthetsfølelse.

                          

Big business

Både tilbudet og etterspørselen etter glutenfrie varer har skutt i været de siste årene. Dagligvarekjedene melder om økt omsetningen og interesse. Også produkter som aldri har inneholdt gluten, kan man nå finne i emballasje merket glutenfritt.

 

Hva så med det reelle behovet?

 

– Antallet cøliakere øker ganske sikkert, det øker i hvert fall i alle andre land vi kan sammenligne oss med, selv om vi ikke har gode tall fra Norge over tid. Sykdommen øker i samme takt som andre immunsykdommer, som insulin-avhengig diabetes og astma, for å nevne noen. Men det er ganske sikkert at det meste av den glutenfrie maten faktisk spises av mennesker som ikke har cøliaki, legger Lundin til.

 

Skulle du selv være i tvil, kan en tur til legen anbefales. Og helst før matvarer fjernes fra kosten, det kan nemlig forstyrre eventuelle prøver som diagnostiseringen krever.

Finn mer om samme tema: