Nordmenns grove spisevaner
Hvert år legger Helsedirektoratet frem rapporten Utviklingen i norsk kosthold. Rapporten viser årlige tall for landets matforsyning. Årets rapport ble lagt frem 26. november 2025.
Grove kornprodukter gir bedre helse. Det bidrar blant annet til lengre metthetsfølelse, senke kolesterolnivået, et stabilt blodsukker og til å forebygge en rekke sykdommer.
Slik spiser vi
De aller fleste av oss kunne med fordel spist mer fullkorn i hverdagen. Det er anbefalt å spise minst 90 gram grove kornprodukter hver dag. I årets utgave av Utviklingen i norsk kosthold 2025 kommer følgende frem:
- Kornforbruket har endret seg lite fra 2023 til 2024
- Etter en nedgang fra 2018 til 2023, har forbruket av sammalt mel fra norske møller økt.
- Engrosforbruket av korn økte fra 1970 til 2000-tallet, men har siden gått ned.
- Hver nordmann spiser i snitt 57 gram fullkorn hver dag, og bare 19 prosent spiser de anbefalte 90 grammene (Norkost 4).
Mer positive
Årets brødvaneundersøkelse, gjennomført av Opinion på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn, viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler.
- Andelen som mener grovt brød og kornprodukter hører hjemme i et sunt kosthold har økt fra 81 prosent til 88 prosent i år.
- Egenskaper man legger spesielt vekt på når man kjøper brød er at det har god smak (57 prosent), det er grovt (54 prosent) og at det har et høyt innhold av fiber (32 prosent)
- 34 prosent bruker alltid Brødskala’n når de kjøper brød, mens 31 prosent bruker den av og til. 24 prosent bruker aldri Brødskala’n, og 11 prosent kjenner ikke til den.
Fire råd for å spise grovere
- Bruk Brødskala’n: Velg brød som er merket «grovt» eller «ekstra grovt».
- Velg grovere: Server grovere varianter av brød og rundstykker som tilbehør til middag.
- Lur inn litt grovt: Når du lager vafler, pannekaker og pizza kan du bytte ut deler eller hele andelen siktet mel med sammalt mel. Bruk grovhetskalkulatoren vår for å sjekke hvor grove egne oppskrifter er.
- Spis mer bygg: Prøv bygg som tilbehør til middag, eller i stedet for ris i risengrynsgrøten.
Sist oppdatert: 26. november 2025