Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 3 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 1 stort skolebrød - 12 biter
Hvor lang tid tar det? 3 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor mye bakst blir dette? 1 stort skolebrød - 12 biter

Kjempeskolebrød

Et kjempeskolebrød som kan deles opp som en kake blir et muntert innslag på kakebordet. Kjent og kjært bakverk i utradisjonell størrelse!
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Selv om oppskriften er beregnet til ett kjempeskolebrød, kan du fint også lage tolv vanlige skolebrød eller skoleboller av deigen.

Fremgangsmåten der du først lager en jevning kalles tangzhong og gir bakst som er ekstra saftig og holdbar. Det er enklest å lage deigen med kjøkkenmaskin.

Slik gjør du

 • Lag først jevningen med 40 gram hvetemel og 2 dl melk. Ha melk og mel i en kjele og pisk det sammen med en ballongvisp.
 • Sett kjelen på ovnen på middels varme og rør jevnlig i kjelen til det begynner å tykne. Det skal varmes opp til kokepunktet. Blandingen får en konsistens som minner litt om en tykk grøt. Ta kjelen av varmen og la jevningen kjøle ned til romtemperatur.
 • I bakebollen tilsetter du resten av ingrediensene med unntak av smør og salt. Tilsett jevningen og elt deigen med en eltekrok. La den eltes på lav hastighet i 3-4 minutter.
 • Mål opp smør og skjær det i små terninger eller bruk ostehøvel. Tilsett smør og salt i deigen.
 • La deigen eltes på medium hastighet til den begynner å slippe kantene på bakebollen. Det kan ta alt fra ti til tjue minutter. 
  Ta gjerne glutentesten for å se om deigen er ferdig eltet. Det gjør du ved å sjekke at deigen kan strekkes ut, nærmest som en tyggegummi, uten at den brister. Om den brister raskt bør deigen eltes mer, ellers er den klar.
 • Dekk bollen med et lokk eller en stor tallerken. (Du kan fint også bruke plastfolie, men om du heller legger på en stor tallerken som dekker bollen, sparer du både miljøet og lommeboka.) La deigen heve i en time.
 • Ta deigen ut på lett melet bakebord og form den til en stor bolle. Legg bollen på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk den litt ned på midten.
 • Dekk bollen med et klede og la den etterheve i 20-30 minutter.
 • Fordel vaniljekrem i midten på bollen. 
 • Stek kjempeskolebrødet midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.
 • Når kjempeskolebrødet er blitt kaldt, smører du på melisglasur. Fordel kokos på glasuren før den stivner.

>> Blir det for stort? Prøv deg på miniskolebrød istedet – eller se vår oppskrift på det klassiske skolebrødet

Finn mer om samme tema:

4.2 / 5
6 stemmer