Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Baketips for søt gjærbakst

Baking er kjemi, og det er viktig å følge oppskriften for å få et godt resultat. I søt gjærbakst er det spesielt et par ting som er viktig å passe på. Her er våre baketips for vellykket søt gjærbakst.
Skriv ut

1. Forbered bakingen

Les gjennom hele oppskriften før du går i gang. Sjekk at du har alt du trenger før du begynner. Pass på at vinduer og dører er lukket. Bakverk som skal heve, har ikke godt av å stå i trekk. Alle råvarer bør være romtempererte. Vær nøye med veiing og oppmåling av ingrediensene.

 

2. Hold igjen litt av væsken

Det er bedre å justere deigkonsistensen ved hjelp av væske enn å måtte spe på med ekstra mel. Dersom du tilsetter mye mel etter at eltingen er i gang vil det stjele mye fuktighet fra deigen, og glutennettverket vil svekkes fordi enzym- og glutenprosessen ikke er igangsatt i det melet som tilsettes. En løsere og våtere deig gir lettere og luftigere bakst. Mel som har stått en stund kan suge mer mel enn ferskt mel.

 

3. Elt deigen godt

Da får glutenet i kornet komme i gang og skape en luftig deig som henger godt sammen. Det er viktig med all bakst, men spesielt for søt. Sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Ti minutter god elting for hånd eller i maskin er tilstrekkelig. Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en «tyggegummi». Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet. Bruker du kjøkkenmaskin, pass på at deigen ikke blir for varm. Bruk gjerne kald væske og elt på lav hastighet. Temperaturen i deigen skal være rundt 28 grader.

Hveteboller

>> Oppskrift på Verdens beste hveteboller.

4. Tilsett smøret på slutten av eltetiden

Det er fordi fett hindrer glutenet fra å danne et skikkelig nettverk, så la glutenet komme i gang før du har i smøret.

 

5. La deigen få heve lenge nok

Vær tålmodig! La deigen få heve skikkelig, ikke stress den, da får du luftig bakst. Gjærbakst skal forheve og etterheve til dobbel størrelse. La gjerne deigen heve/hvile på en fuktig plass, over kjøkkenvasken med varmt vann, tildekket for å unngå uttørring av baksten. Heving er med på å gi luftig bakeresultat samt at smaken utvikler seg. Pass imidlertid på at bollene ikke etterhever for lenge, da blir de kompakte og tørre.

 

6. Pass på steketemperaturen

Boller stekes på høy temperatur, ca. 220 grader i 8-12 minutter. Følg med under stekingen, sukkeret i deigen gjør at skorpen karamelliseres fortere og blir lettere brent. Hvis skorpen blir fort brun, kan du enten skru ned temperaturen eller legge bakepapir over bollene for å skjerme dem.

 

7. Avkjøl på rist

La bollene stå et par minutter på stekeplatene når de kommer ut av ovnen for å sette seg litt, og ta deretter bollene over på rist for å avkjøles helt. Når bollene er kalde kan de pakkes i poser og evt. fryses.

 

>> Her finner du flere tips til bollebaksten.

 

Sist oppdatert: 14.06.2021

Finn mer om samme tema: