Klassiske skolebrød – luftige og gode skoleboller
Klassiske skolebrød, også kalt skoleboller, er søte hveteboller med vaniljekrem og melisglasur, dyppet i kokosmasse. Denne oppskriften gir 24 luftige skolebrød.
Ingredienser
Bolledeig
150 g smør
6 dl melk
1 pk gjær
1 kg hvetemel
135 g sukker
2 ts malt kardemomme
Vaniljekrem
2 ½ dl matfløte
2 ½ dl helmelk
75 g sukker
4 eggeplommer
Frø fra 1 vaniljestang
35 g maisstivelse (maizena)
Melisglasur og kokosmasse til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Skolebrød er et veldig godt eksempel på ordtaket om at kjært barn har mange navn. For disse deilige bollene med vaniljekrem, melis og kokos har en rekke forskjellige navn. Den vanligste varianten er å kalle dem skoleboller. På Sørlandet har de imidlertid flere varianter, der kalles bakverket gjerne tolvøres, purke eller porke. Det er også en del nordmenn som kaller disse pai, eggemelisbolle eller olabolle. Her kan du lese mer om skolebrødets mange navn.
Uansett hva du kaller det: Denne søte godsaken smaker aldeles nydelig når den er hjemmebakt.
Slik gjør du
- Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
- Ha mel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin.
- Tilsett smøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig. Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
- Vaniljekrem: Lag den mens deigen hever. Ha fløte, melk, sukker og frø fra en vaniljestang i en kjele og varm opp til kokepunktet. Ha eggene i en bolle og visp dem lett sammen. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell blandingen i den varme fløte-melken. Rør godt til klumpefri røre og sett til avkjøling.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 24 like store emner og trill runde boller. Sett skolebrødene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten.
- Dekk skolebrødene med et klede og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 20-30 minutter.
- Legg 1 stor spiseskje med vaniljekrem på hver bolle.
- Stek skolebollene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
- Når de er blitt kalde, smør med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.
PS! Visste du at skolebrødet har sin egen dag? Siste fredagen før skoleferien feirer vi skolebrødets dag i hele landet. Les mer om skolebrødets dag.