Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Hvor lang tid tar det? 2 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor mye bakst blir dette? 24 boller
Hvor lang tid tar det? 2 timer
Hvor vanskelig er det? Middels
Hvor grov blir baksten? Fin
Hvor mye bakst blir dette? 24 boller

Klassiske skolebrød – luftige og gode skoleboller

Klassiske skolebrød, også kalt skoleboller, er søte hveteboller med vaniljekrem og melisglasur, dyppet i kokosmasse. Denne oppskriften gir 24 luftige skolebrød.
Skriv ut
slik gjør du
Vis ingredienser

Skolebrød er et veldig godt eksempel på ordtaket om at kjært barn har mange navn. For disse deilige bollene med vaniljekrem, melis og kokos har en rekke forskjellige navn. Den vanligste varianten er å kalle dem skoleboller. På Sørlandet har de imidlertid flere varianter, der kalles bakverket gjerne tolvøres, purke eller porke. Det er også en del nordmenn som kaller disse pai, eggemelisbolle eller olabolle. Her kan du lese mer om skolebrødets mange navn.

Uansett hva du kaller det: Denne søte godsaken smaker aldeles nydelig når den er hjemmebakt.

Slik gjør du

  • Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
  • Ha mel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin.
  • Tilsett smøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig. Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
  • Vaniljekrem: Lag den mens deigen hever. Ha fløte, melk, sukker og frø fra en vaniljestang i en kjele og varm opp til kokepunktet. Ha eggene  i en bolle og visp dem lett sammen. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell blandingen i den varme fløte-melken. Rør godt til klumpefri røre og sett til avkjøling. 
  • Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 24 like store emner og trill runde boller. Sett skolebrødene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned på midten.
  • Dekk skolebrødene med et klede og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 20-30 minutter.
  • Legg 1 stor spiseskje med vaniljekrem på hver bolle.
  • Stek skolebollene midt i ovnen ved 225 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.
  • Når de er blitt kalde, smør med melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.

PS! Visste du at skolebrødet har sin egen dag? Siste fredagen før skoleferien feirer vi skolebrødets dag i hele landet. Les mer om skolebrødets dag

Finn mer om samme tema:

3.2 / 5
212 stemmer