Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Dansk frokost på norsk jord

Det er sannelig dejlig å være norsk i Norge også - særlig når man kan diske opp med en skikkelig dansk frokost med høye smørrebrød og andre fristelser.

Danmark er mange nordmenns favoritt-ferieland. Ifølge Statistisk Sentralbyrå reiste over 830.000 nordmenn på ferie til Danmark i fjor. Blant fristelsene finner vi Jyllands mange strender og familieparker, kontinentale opplevelser i København – og ikke minst overdådige danske frokoster med høye smørrebrød, fristende wienerbrød og den danske spesialiteten brunsviger. 

 

Ja, for du visste vel at danskenes frokost er det vi kaller lunsj eller formiddagsmat?

 

Lag en dansk frokost på hjemmebane

 

For de som kunne tenke seg en smak av Danmark uten å forlate hjemlandet, så har vi et knakende godt forslag: Inviter noen gode venner til en skikkelig dansk frokost! 

 

Med noen danske flagg på bordet og Kim Larsen i høyttaleren – og noen av disse fristelsene på bordet – kan du importere den danske, livsnytende feriegleden hjem til Norge. 

 

Danske smørrebrød

 

Vi har allerede nevnt de danske smørrebrødene. De er så erke-danske at de av mange blir betraktet som Danmarks nasjonalrett. Du kommer simpelthen ikke unna dem om du skal invitere til dansk frokost.

 

Det finnes omtrent like mange varianter av smørrebrød som det finnes dansker i Danmark, så her er det mulig å bruke fantasien og lage sin egen signatur på smørrebrødet. 

 

Smørbrød med reker og panert flyndre

Ole Martin Alfsens smørrebrød med stekt fisk og reker.

Trenger du kanskje inspirasjon for å komme i gang? Vi har noen gode forslag fra oppskriftsdatabasen vår. Du kan for eksempel prøve oppskriften fra TV-kokk Ole Martin Alfsen – smørrebrød med panert fisk og reker en fornorsket utgave av smørbrødet danskene gjerne kaller stjerneskud. Eller hva med et høyt smørbrød med sild

 

I tillegg til fisk er også leverpostei et pålegg som går igjen på danske smørrebrød. Her finner du oppskrift på grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei – en klassiker når det serveres dansk frokost.

Grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei

Smørrebrød med leverpostei er en dansk klassiker.

 

Hent også gjerne inspirasjon fra vår samleside om snitter.  Baserer du noen av disse på et hjemmelaget dansk rugbrød, blir det ekte danske smørrebrød av dem. Husk bare å ikke være gjerrig på pålegget! De danske smørrebrødene skal bygges i høyden og dekke brødskiven fullstendig.

 

Dansk bakst

 

Vi har allerede nevnt det danske rugbrødet, som egner seg spesielt godt til smørrebrød. Men en bugnende dansk frokost fortjener også andre nybakte godsaker.

 

Nybakte rundstykker blir aldri feil – for eksempel disse deilige solsikkerundstykkene, loffrundstykker eller durumrundstykker.

 

Har du lyst å prøve deg på surdeig, er også disse rustikke surdeigsrundstykkene kjempegode – og enkle å lykkes med.

 

Dansk frokost med dessert 

 

Dessert til frokost? Hvorfor ikke! Skal man virkelig omfavne den danske livsstilen må det være noe søtt som avslutning på måltidet. Ett naturlig valg kan være de danske wienerbrødene – det perfekte bakverket for danske livsnytere. Disse finner du hos bakeriet ditt – eller du kan bake dem selv dersom du er glad i å kjevle. 

 

Et mindre kjent dansk bakverk i Norge er det de kaller brunsviger – herlig søt gjærbakst med syndefull glasering av brunt sukker og smør. 

Brunsviger er et kjent dansk bakverk av søt gjærdeig.

Skal du virkelig slå på stortromma når du arrangerer dansk frokost, kan du også gå for den tradisjonelle lagkaken, som danskene kaller bløtkake. Vi har flere gode varianter i vår oppskriftsdatabase – for eksempel denne firkantede bløtkaken eller denne bløtkaken som er liten av størrelse, men stor på smak. Pynter du med fluffy, hvit krem og røde jordbær, er det enkelt å få kaken til å se ut som det danske flagget, Dannebrog.  

 

Ble det rugbrød til overs? Da bruker du dem til å lage rugbrødsmuler til iskremen dagen etter.

 

>> Klikk her om du ønsker å skape karakteristisk stemning fra flere land 

Dansk frokost - Oppskrifter til inspirasjon

Wienerbrød

Har du først fått et kjærlighetsforhold til skikkelige wienerbrød er det ingen vei tilbake. Og om de i tillegg er hjemmelaget...
Middels
vanskelig

Brunsviger

Brunsviger er smaken av Danmark. Herlig søt gjærbakst med syndefull sukkerglasering av brunt sukker og smør. Server den fersk, og gjerne litt lun.
Middels
enkelt

Smørrebrød med panert fisk og reker

Herlige danske smørrebrød signert kjendiskokken Ole Martin Alfsen. Panert fisk og reker er klassikere på høye smørbrød, og supert som middagsrett.
Middels
enkelt

Firkantet bløtkake

En bløtkake trenger ikke å være rund. Her er en firkantet bløtkake laget av et sukkerbrød vi har stekt i en brødform. Enkelt og praktisk, og fortsatt like godt! Med en slik form er det enklere å lage en liten kake. Vi har latt oss inspirere av danskenes jordbær-lagkaker - og laget en bløtkake med jordbær i kremen.
Middels
enkelt

Rustikke surdeigsrundstykker

Herlige surdeigsrundstykker som tar litt tid å lage. Men de er verdt å vente på!
lang
Middels
Fint

Iskrem med rugbrødsmuler

Iskrem med rugbrødsmuler er verdens beste iskrem. Sprø og søt. Den tar litt tid å lage, men er absolutt verdt ventetiden.
lang
Middels

Dansk rugbrød

Dansk rugbrød er en klassiker blant brød. Denne oppskriften gir et mørkt brød med en karakteristisk smak.
Middels
Middels
Ekstra Grovt

Grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei

Grovt rugbrød med hjemmelaget leverpostei er en sandwich som passer til lunsj, i matpakken og til jul.
Middels
Middels

Sildesmørbrød

Sildesmørbrød er en nydelig sandwich med grovbrød, kokt egg, sild og poteter, eple, ruccolasalat og persille. Nyt den til lunsj eller middag.
Middels
Middels

Solsikkerundstykker

Solsikkerundstykker er velsmakende gjærbakst av grov sammalt rug, hvetemel og solsikkekjerner du serverer med pålegg eller som kuvertbrød til middag.
Middels
Middels
Fint

Durumrundstykker

Durumrundstykker av hvetemel, durumhvete og fin sammalt rug er smakfulle og dekorative rundstykker som både barn og voksne vil glede seg over til lunsj.
Middels
Middels
Fint

Loffrundstykker

Loffrundstykker er luftige og enkle å lage av fint hvetemel, vann, salt og gjær. De smaker aller best nybakte med pålegg, eller som tilbehør til middag.
Middels
Middels
Fint