Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Lefser

Lefser – koselig og tradisjonsrik takkebakst

Våre beste lefser finner du her, og fremgangsmåten på hvordan du baker de. Takkebakst er enklere enn du tror.

Takkebakst kommer i mange former. Sør-Amerikanske tortillas, arameiske pita-brød, franske crêpes – og norske lefser.

 

I Norge har vi tradisjon for potetlefser og søte lefser. Potetlefser kan for eksempel fylles med brunost, fårepølse eller laks, eller lammerull og rødbetsalat.  

 

Lenger nord i landet er lefser ofte søtt bakverk til kaffen. Søte lefser spises også på Vestlandet, Østlandet og i Trønderlag, men kalles da gjerne kling, lems eller klenning.

Lefser kjøpes gjerne i butikk, men mange lager de også selv. Har du lyst til å prøve deg, anbefaler vi denne oppskriften på hvordan du lager lefser trinn for trinn, som vi har fått hjelp fra kokebokforfatter Bodil Nordjore til å utarbeide.

 

Lefser til rakfisk og lutefisk

Lefser til rakfisk og lutefisk

Disse myke potetlefsene er laget av rugmel, potet, hvetemel og salt. De stekes på takke, og passer spesielt godt til fisk- og kjøttretter.

 

Potetlefser fra Sørlandet

Potetlefser fra Sørlandet

Lefsene serveres med smør på ved siden av kjøtt og fisk. Oppskriften inneholder blant annet kokte mandelpoteter, byggmel, hvetemel og kefir.

 

Potetlefser

Potetlefser

Denne oppskriften gir nydelig tradisjonsbakst som passer perfekt til turmat – bare smør med ost eller annet pålegg.

 

Lomper

Lomper

Lomper er typisk norsk. Det er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Prøv deg i våre forfedres fotspor og lag lomper selv! Har du ikke takke, kan du bruke en helt vanlig stekepanne.

 

Mørlefse

Mørlefse

Mørlefse er myk og søt og ekstra god med ost på. De lages med surmelk, rømme, smør og sirup. Du kan enkelt lage en grovere variant som egner seg godt til turmat.

Kling

Kling

Kling er søte, gode og myke tradisjonslefser som er stekt på takke. Disse inneholder hvetemel, semulegryn, smør og melk. Smurt med smør og sukker smaker de herlig til kaffen og til fest.

 

Lefser - Flere oppskrifter og artikler

Potetlefser fra Sørlandet

Potetlefser fra Sørlandet lager vi av kokte mandelpoteter, byggmel, hvetemel og kefir og steker på takke. Server med smør på ved siden av kjøtt og fisk.
lang
Middels

Fylte lefser

Fylte lefser med laks, snøfrisk og fersk dill er en utmerket forrett, og lefse med fårepølse, rødløk, purre og rømme passer ypperlig som tapas.
rask
enkelt

Lomper

Lomper er typisk norsk. Det er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Prøv deg i våre forfedres fotspor og lag lomper selv!
rask
Middels

Mørlefse

Mørlefse er myk og søt og ekstra god med ost på. De stekes på takke, og lages med surmelk, rømme, smør og sirup. Du kan enkelt bake en grovere variant som egner seg godt til turmat. 
Middels
Middels

Potetlefser

Potetlefser lager vi av kokte poteter, rømme, fløte, smør og hvetemel, og steker på takke. Server til middag, til lutefisk eller bruk som turmat med pålegg.
Middels
Middels

Lefser til rakfisk og lutefisk

Lefser til rakfisk og lutefisk er myke potetlefser laget av rugmel, potet, hvetemel og salt. De stekes på takke, og passer spesielt godt til fisk- og kjøttretter.
Middels
Middels

Lefserull med lammerull og rødbetsalat

Lefserull går raskt å forberede som forrett eller smårett. Disse lefserullene er med lammerull og rødbetsalat, som gir fine farger på fatet.
rask
enkelt

Lefser til jul

Søtt eller salt - lefser passer til alt! Julen er tid for tradisjoner, og lefser er tradisjonsmat på sitt beste.

Takkebakst trinn for trinn

Slik lager du tradisjonsrik takkebakst som lefser og flatbrød.

Kling

Kling er søte, gode og myke tradisjonslefser stekt på takke, og laget av hvetemel, semulegryn, smør og melk. Smurt med smør og sukker smaker de herlig til kaffen og til fest.
Middels
vanskelig