Takkebakst kommer i mange former. Sør-Amerikanske tortillas, arameiske pita-brød, franske crêpes – og norske lefser.
I Norge har vi tradisjon for potetlefser og søte lefser. Potetlefser kan for eksempel fylles med brunost, fårepølse eller laks, eller lammerull og rødbetsalat.
Lenger nord i landet er lefser ofte søtt bakverk til kaffen. Søte lefser spises også på Vestlandet, Østlandet og i Trønderlag, men kalles da gjerne kling, lems eller klenning.
Lefser kjøpes gjerne i butikk, men mange lager de også selv. Har du lyst til å prøve deg, anbefaler vi denne oppskriften på hvordan du lager lefser trinn for trinn, som vi har fått hjelp fra kokebokforfatter Bodil Nordjore til å utarbeide.
Lefser til rakfisk og lutefisk
Disse myke potetlefsene er laget av rugmel, potet, hvetemel og salt. De stekes på takke, og passer spesielt godt til fisk- og kjøttretter.
Potetlefser fra Sørlandet
Lefsene serveres med smør på ved siden av kjøtt og fisk. Oppskriften inneholder blant annet kokte mandelpoteter, byggmel, hvetemel og kefir.
Potetlefser
Denne oppskriften gir nydelig tradisjonsbakst som passer perfekt til turmat – bare smør med ost eller annet pålegg.
Lomper
Lomper er typisk norsk. Det er ikke så vanskelig å lage som det høres ut som. Prøv deg i våre forfedres fotspor og lag lomper selv! Har du ikke takke, kan du bruke en helt vanlig stekepanne.
Mørlefse
Mørlefse er myk og søt og ekstra god med ost på. De lages med surmelk, rømme, smør og sirup. Du kan enkelt lage en grovere variant som egner seg godt til turmat.
Kling
Kling er søte, gode og myke tradisjonslefser som er stekt på takke. Disse inneholder hvetemel, semulegryn, smør og melk. Smurt med smør og sukker smaker de herlig til kaffen og til fest.