Ekstra grovt rosinbrød
Ekstra grovt rosinbrød baker du med spelt, hvete, rug og hakkede nøtter og rosiner. Et sunt grovbrød som passer perfekt i matpakken og til lunsj.
Ingredienser
Bløtlegging:
85 g hvete, helkorn
Hoveddeig:
½ pakke gjær
5 dl melk (eller vann)
1 ss rapsolje
½ ts salt
100 g grovhakkede hasselnøtter
100 g rosiner
30 g havregryn
55 g sammalt spelt, fin
130 g sammalt hvete, grov
70 g sammalt rug, fin
25 g hvetekli (kruskakli)
180 g hvetemel
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1, bløtlegging: Legg helkornene i bløt natten over.
- Dag 2, hoveddeig: Hell vannet av helkornene, og bland sammen alle ingrediensene til hoveddeigen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 1,5 timer.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord og form forsiktig til brødfasong. Legg brødet i en smurt 1,5-liters brødform.
- Dekk formen med plast eller et klede, og la etterheve til det når kanten av formen.
- Pensle brødet forsiktig med vann, og dekorer med havregryn eller annet mel.
- Stek brødet midt i ovnen på 180 °C, i 30–40 minutter. Avkjøl på rist.
Thomas Lyseng står bak denne oppskriften som var en av finalistene i OBKs brødoppskriftskonkurranse 2014.