Bondens hverdagsbrød
Bondens hverdagsbrød er et sunt og godt grovbrød av hvete og rug som holder deg mett lenge, og passer perfekt i matpakken.
Ingredienser
Fordeig
300 g siktet rugmel
200 g hvetekli kruskakli
8 dl skummet melk
Hoveddeig
2 dl skummet melk
50 g fersk gjær (1 pakke)
3 ss rapsolje
800 g hvetemel
2 ts salt
egg til pensling og rugmel til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Bland sammen mel, kruskakli og melk. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete.
- Dekk bakebollen med plast, og la den stå og hvile på benken i 30 minutter.
- Hoveddeig: Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Tilsett gjærblandingen, olje, hvetemel og salt i fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
- Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.
- Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35–40 minutter.
- Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over rugmel.
- Stek brødene på nederste rille ved 200 °C i 50–60 minutt er. Avkjøl på rist.