Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Når assisterende kjøkkensjef Niklas Björck på Slottet lager brød til middag, disker han opp med brødkroketter og byggmajones.
Skriv ut
Riktig nok er det ikke en rett som er hentet fra Kongens middagsmeny, dette. Men at Niklas Björck, som til daglig er assisterende kjøkkensjef på Slottet, er en ekte brødelsker, er det ingen tvil om:
– Jeg må ha brød. Det skal alltid brød på bordet. Det er det litt franske jeg har med meg, forteller Björck.
Internasjonal erfaring
Niklas Björck fikk det franske inn under huden først som lærling, og så som kokk i Frankrike. Og han har mer internasjonal erfaring i sin ryggsekk; Niklas har hatt bostedsadresse i både Nord-Irland og Sør-Afrika. Om dere nå kunne hørt ham prate, vil dere lett avsløre at han er svensk, nærmere bestemt fra Gøteborg.
–Jeg jobbet også som kokk i Nord-Irland, men i Sør-Afrika studerte jeg i en periode hvor jeg tenkte at jeg kanskje skulle gjøre noe annet enn kokkefaget, smiler han lurt.
Det viste seg at savnet til kjøkkenet ble for stort. Han fikk jobb på kjøkkenet i Slottsplassen 1, og der har han blitt i ti år.
– Det er et helt fantastisk team! Der trives jeg veldig godt, sier Niklas, som har etablert seg på Lørenskog med kone og barn.
Brød til middag, varmmat til lunsj
Selv om Niklas Björck har vært lenge i Norge nå, har han ikke helt vent seg til den norske tradisjonen med matpakke til lunsj.
– Jeg må ha brød til lunsj, men jeg foretrekker at det er til varm mat, flirer han.
De svenske genene er for sterke til at han gir opp varm mat midt på dagen, men det svenske brødet limpa har han til sin egen store overraskelse ikke kjent noe savn etter.
– Den trenger jeg ikke å ta med over grensen, ler han.
Kokken spiser gjerne brød til middag.
– Her hjemme er ostesmørbrød noe hele familien liker godt, forteller han.
Men han gikk litt lengre enn et ostesmørbrød da han fikk utfordringen fra oss om å lage en middagsrett med brød som hovedingrediens.
– Det er mye smak i godt brød, og det ønsket jeg å få vise i denne retten, sier han.
Her er Niklas Björck sin middag basert på brød:
Brødkroketter med byggmajones
Hvor lang tid tar det?3 timer
Hvor vanskelig er det?Middels
Hvor mye bakst blir dette?To porsjoner
Assisterende kjøkkensjef Niklas Björck på Slottet har laget en fantastisk brødrett med byggmajones. Brødkrokettene kan være en middag i seg selv, eller serveres i en salat.
Hvor lang tid tar det?3 timer
Hvor vanskelig er det?Middels
Hvor mye bakst blir dette?To porsjoner
Brødkroketter med byggmajones
Assisterende kjøkkensjef Niklas Björck på Slottet har laget en fantastisk brødrett med byggmajones. Brødkrokettene kan være en middag i seg selv, eller serveres i en salat.
Ingredienser
Brødkroketter
2 løk
0,2 dl solsikkeolje
2 ½ dl kyllingkraft
250 g grovt brød
100 g revet lagret hvitost, f.eks. Västerbottenost eller lagret Jarlsberg
2 egg
1 dl hvetemel
2 dl brødrasp
5 dl olje til fritering
Byggmajones
2 dl bygggryn
1 dl hele mandler
2 ½ dl solsikkeolje
1 ts dijonsennep
saft av ½ sitron
2 ts hvitvinseddik
2 eggeplommer
salt
pepper
slik gjør du
Vis Ingredienser
Slik gjør du
Strimle løk og stek den i solsikkeoljen i en vid kjele på høy varme, til løken er godt karamellisert. Tilsett litt av kraften, slik at du får med alle de gode smakene av løken.
Ha løken over i en blender. Pass på at lokket er tett og kjør et par raske puls for å beholde litt av løk-teksturen.
Legg brødet i resten av kraften og la det trekke til seg væsken. Tilsett brødet og kraften i blenderen. Kjør et par raske puls til. Smak til med salt og pepper.
Hell massen over i en bolle og la den avkjøles i 10 minutter. Bland osten godt inn og sett til avkjøling i en time.
Rull boller så store du vil ha dem, for eksempel på størrelse med hele valnøtter.
Paner bollene i mel, pisket egg og brødrasp.
Varm frityroljen i en tykkbunnet kjele. Bollene friteres til de er gyllenbrune på 140-150 °C.
For byggmajonesen: Ha byggryn, olje og mandler i en kjele. Oljen må dekke alt.
Varm opp oljen til 130 °C i cirka 30 minutter. Byggrynene skal bli gyllenbrune.
Ta kjelen av varmen og la oljen avkjøles med gryn og mandler i. Sil deretter oljen over i en bolle.
Bland sennep, eggeplommer, litt av sitronsaften og eddik i en bolle. Visp med en håndmikser mens du heller oljen inn i en tynn stråle. Smak til med salt og pepper.
Smak til med sitronsaft etter at majonesen har fått stå i rundt 30 minutter.
Etter 8 intense uker på tv-skjermen er det nå avklart hvem som gikk av med seieren i Bakemesterskapet på NRK. Nemlig Tonje Johnsen fra Trondheim. I tillegg til tittelen «Norges beste hobbybaker» får hun et flott inngravert kakefat laget av en lokal glasskunstner. Nå drømmer hun om å starte eget kakebakeri.
Tonje Johnsen elsker å bruke kreativiteten sin til å bake kaker. Hun startet tidlig og har fortsatt å bake, noe som fikk henne helt til topps i Bakemesterskapet. Her forteller hun litt om veien dit og deler sine beste baketips.
Nils Rusås Ruud konkurrerer sammen med 11 andre hobbybakere i Bakemesterskapet. Det var oppdagelsen av bakeprosent som gjorde ingeniøren til en dedikert surdeigsbaker. Han har også en egen bakeblogg som heter Brødhue.
Som årets konditor, tidligere landslagskonditor og med eget konditori er Marthe Kilen godt kvalifisert til jobben som dommer i Bakemesterskapet på NRK. Der måtte hun smake seg gjennom over 200 kaker og gikk opp hele seks kilo.
10. februar har Bakemesterskapet premiere på NRK, og går det som i England, blir dette en gigasuksess. «The Great British Bake Off» har kjørt 14 sesonger og hadde nesten 14 millioner seere på det meste. Vi har intervjuet programleder Ulrikke Brandstorp for å høre hennes beste baketips.