Grovt surdeigsbrød med havre
Ingredienser
Slik gjør du
-
Bland mel, gryn, surdeig og vann i en bakebolle og elt i en kjøkkenmaskin til deigen har samlet seg. La deigen hvile i bakebollen i 20 – 30 minutter.
-
Tilsett salt og elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Øk så farten og elt videre til deigen slipper bollen, i 2 til 5 minutter.
-
Dekk bakebollen med et klede eller et lokk. La deigen heve i cirka tre timer. En gang i timen trekker du i deigen og folder den delen du trekker i over resten av deigen. Bruk gjerne en bakeskrape.
-
Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i to emner. Trekk og fold hvert deigemne over seg selv fire ganger. La deigen hvile 20 – 30 minutter på bakebordet.
-
Form til to brød. Legg brødene med «sømsiden» opp i to hevekurver som er melet og med et lag havregryn i bunnen.
-
Dekk hevekurven med et klede og sett den kaldt, gjerne i kjøleskapet. La deigen heve til neste dag, eller minst 10 timer. Deigen skal ha hevet seg ganske tydelig på denne tiden.
-
Sett inn en bakestein på en rist eller en stekeplate på nest nederste rille, og en langpanne på nederste rille i stekeovnen, og sett den på 250 °C.
-
Når ovnen er varm tar du hevekurvene ut av kjøleskapet og hvelver brødet over på en plate eller fjel med bakepapir.
-
Overfør brødet med bakepapir over på den varme bakesteinen eller stekeplaten og senk temperaturen til 240 °C. Hell 1-2 dl varmt vann i langpannen under brødet og lukk døren fort slik at dampen holder seg inne i ovnen.
-
Etter 10 minutter slipper du dampen ut av stekeovnen og senker temperaturen til 220 °C. Stek surdeigsbrødet i ytterligere 20 minutter til det er ferdig stekt. Legg et bakepapir over brødet underveis om du synes det blir for mye stekt.
-
Avkjøl surdeigsbrødet på rist.