Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
Gresk påskebrød

Lag en ny tradisjon med påskebrød

Påskens måltider krever et skikkelig godt påskebrød! Her er noen gode oppskriftsforslag for deg som vil skape nye påsketradisjoner med bakst.

Påsken er en høytid der man både har tid til å bake og å la påskefrokosten skli over i lunsj. Da passer det ekstra godt med et nybakt, duftende påskebrød som bordets midtpunkt.

 

Så selv om det å bake brød til påske har ikke vært noen sterk tradisjon i Norge tidligere, foreslår vi å skape nye tradisjoner. Her er noen oppskriftsforslag for deg som vil la påsken bli en ny bakehøytid!

I 2020 kåret vi dette disippelbrødet til Norges nye påskebrød. Kanskje det kan bli din påsketradisjon også?

 

Norges nye påskebrød

 

I 2020 hadde Opplysningskontoret for brød og korn en stor påskekonkurranse der vi kåret Norges påskebrød. Blant 80 innsendte oppskrifter kåret vi disippelbrød som vinneren, etter en oppskrift sendt inn av Karin Othilie Arntsen Mollestad. 

 

Brødet har potensiale til å bli en påsketradisjon i mange norske hjem, med sitt dekorative utseende og gode smak som passer til både frokost, lunsj og som tilbehør til middag. 

 

Det er også mulig å finne sin nye påsketradisjon blant andre av de innsendte bidragene – for eksempel lyst surdeigsbrød med tranebær, appelsin og kardemomme, et spennende påskebrød med mandler, det luksuriøse påskebrødet med sjokolade og appelsin eller det herlig barnlige påskeharebrødet med gulrot og honning.  

Gresk påskebrød

Gresk påskebrød finnes i mange varianter. Her er et syrlig brød med egg.

 

Importer et påskebrød fra utlandet

 

I andre land i Europa står tradisjonen med påskebrød sterkt. I England baker de for eksempel korsboller, mens de i flere sør-europeiske land baker dekorerte påskebrød med forseggjort pynt. 

 

På Kypros og i Hellas baker de gjerne påskebrød med egg – for eksempel det tradisjonelle søte påskebrødet tsoureki og det mer syrlige greske påskebrødet

 

Påskebrød som turmat

 

Om det er én tradisjon nordmenn har felles i påsken, så er det å komme seg ut på tur. Enten på ski eller til fots, i fjellet eller i skogen. Og i sekken: En rotnorsk matpakke med brødskiver og godt pålegg

 

Kanskje kan du lage deg en påskebrødtradisjon ved å bake ditt eget matpakkebrød som du bare spiser i påsken? Eller om du finner en favoritt i bakerens utvalg i nærheten av der du ferierer? 

 

Skal du bake selv, kan du finne ditt nye påskebrød blant våre oppskrifter på brød eller rundstykker. Med nybakt i tursekken blir selv turer i lavlandet en topptur!

 

Og du – om du skal bake selv i påsken, prøv deg på langfredag. Ifølge gammel norsk overtro er det sånn at brød og kaker som er bakt på langfredag ikke skal mugne.  

 

God påske!

Påskebrød - Oppskrifter til inspirasjon

Lyst surdeigsbrød med tranebær, appelsin og kardemomme

Dette er et nydelig påskebrød med tranebær og andre spennende ingredienser med mye smak! Kardemommens varme, appelsinens sødme og tranebærenes skjønne farge i brødet skaper en varm følelse av vår, men kan nytes uansett årstid og anledning.
lang
Middels
Fint

Påskebrød med mandler

Et velsmakende påskebrød med mandler. Det smaker herlig med rømme og syltetøy sammen med en kaffekopp i solveggen og passer like fint til en salat eller suppe.
rask
enkelt
Fint

Disippelbrød

Et saftig og godt brytebrød som er hyggelig å dele med mange rundt et påskebord. Inspirert av Jesu Kristi siste måltid med disiplene på skjærtorsdag.
lang
enkelt
Fint

Påskebrød med sjokolade og appelsin

Et påskebrød med sjokolade og appelsin som bakes litt som croissanter. Det får en delikat sprøhet på utsiden og en myk krumme, med gode påskesmaker. Et skikkelig luksusbrød til påskefeiringen.
Middels
Middels
Fint

Påskeharebrød med gulrot og honning

Et velsmakende og barnevennlig påskeharebrød. Brødet er enkelt å lage og en morsom påskeaktivitet for store og små.
Middels
Middels
Fint

6 globale påskebrød

Engelske korsboller, greske påskebrød eller matzah, om du ønsker å utforske andre påsketradisjoner har du mange muligheter.

Grove påskeharer

En deilig påskefrokost skal nytes. Hva med å servere grove påskeharer til gjestene dine? Det blir garantert populært.
Middels
Middels
Grovt

Kaninører

Kaninører er deilige rundstykker i kreativ form. Artig for barna å være med på og lage, også smaker de veldig godt. Kanskje du blir inspirert til å lage andre former av deigen?
Middels
Middels
Fint

Gresk påskebrød

Dette greske påskebrødet er syrlig, og er et spennende brød som passer godt til påskefrokosten.
Middels
Middels
Fint

Påskerundstykker

Påskerundstykker må være luftige, grove og smakfulle. Ingenting smaker bedre enn hjemmebakst, uansett om du er hjemme en søndagsmorgen eller på hytta i helgen.
Middels
Middels
Grovt

Scones til påske

Scones til påske serveres nybakte med ost, syltetøy eller eventuelt med litt vispet krem eller kesam. Disse er deilige å ty til når du står opp sent en søndag, er på hytta, eller skal feire litt ekstra.
rask
enkelt
Fint

Egg i rundstykke

Nybakt loff og kokte egg er en uslåelig kombinasjon. Bakt sammen egner disse fine rundstykkene med egg seg ekstra godt til påskefrokosten.
Middels
Middels
Fint