Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer
OPPLYSNINGSKONTORET FOR BRØD OG KORN
SØK
MENY

Bak til barnas dag

I år er året du kan dra på skikkelig når det gjelder 17. mai-feiringen hjemme. Fyll dagen med godt og hjemmebakt!
Skriv ut

Årets 17. mai-feiring blir litt annerledes for alle. Særlig barna vil nok savne å få gå i tog med gode venner og leke på den lokale skolen.

 

Men det er fullt mulig å lage en kjempefin 17. mai-feiring hjemme også. Vårt forslag er å fylle dagen med bakte godsaker både til sent og tidlig. 

 

>> Les også: 17 små kaker til feiring av store anledninger

 

Vi har mange gode forslag til hjemmebakerne nedenfor. For de som ønsker å ta en snarvei, minner vi om at ditt lokale bakeri gjerne leverer det du trenger til feiringen. Husk i så fall å være ute i god tid med bestillingen – noen bakerier har redusert kapasitet på grunn av coronaviruset. 

 

Hjemmebakt til 17. mai-frokosten

 

Vanligvis ringer vekkerklokken tidlig på 17. mai. Når både små og store skal gjøre seg klare før oppmøte til barnetoget, kan det være vanskelig å få tid til å spise en skikkelig frokost sammen.

 

Men i år får barnefamiliene litt ekstra god tid på 17. mai. Så hvorfor ikke la 2021 være året dere tar dere tid til en rolig, koselig familiefrokost rundt et bord fullt av nybakte brød, rundstykker og boller?

 

Her er noe av det dere kan forberede til 17. mai-frokosten:

 

Loff er godt når det er fest, og ekstra godt er det når den er fersk og nybakt. Med samme deig kan du lage flere forskjellige loff-varianter, enten du går for maiblomsten i toppen av denne artikkelen, en fletteloff eller en kurvloff

 

En annen variant av loff som barna elsker, er bagetter. Perfekte sammen med eggerøre til frokosten – eller annet favorittpålegg.

Grovt grytebrød

Litt grovere bakst hører også med på et velfylt frokostbord. Det gir god metthetsfølelse helt til pølsene serveres. Vil du gjøre det enkelt, kan du for eksempel prøve deg på eltefri bakst. Deigen røres bare sammen dagen før, du slipper å elte og kna. Prøv for eksempel dette grove grytebrødet eller eltefrie rundstykker.

 

Vil du gjøre alt på morgenen den 17. og vil slippe å vente på at deigen skal heve? I så fall er det praktisk å bake noen havrescones. La gjerne barna hjelpe til med forberedelsene. Da synes de at maten smaker ekstra godt.

Skive med flaggpynt laget av kremost, bringebær og blåbær

En helt vanlig brødskive kan for øvrig også bli en festfrokost. Det gjelder bare å gjøre seg litt flid med pålegget. Hva med å servere barna en brødskive med kremost og bær, dekorert som et flagg?

 

…og så er det selvsagt lov å unne seg litt søtt til frokost når det er 17. mai. Briocher er luftige, gode hveteboller fra Frankrike, og de passer helt ypperlig på frokostbordet når vi skal feire nasjonaldagen. Synes du det blir for tidkrevende å bake, har ditt lokale bakeri sikkert noen deilige alternativer i disken. 

 

Hjemmebakt til pølsefesten

 

For de minste blir det ikke 17. mai uten pølser og is. Pølsefest kan man selvfølgelig ha selv om dere feirer det meste av dagen hjemme. Er dette kanskje året der du klinker til med hjemmebakte pølsebrød og lomper? Vi har også oppskrift på noen lekre brioche-inspirerte pølsebrød som kommer til å ta fra pølsa hovedrollen i måltidet. 

Pølsene smaker utvilsomt ekstra godt med nybakt tilbehør, og det er slett ikke vanskelig å få til. 

 

Prøv også den østfoldske varianten med pølse i potetvaffel.

 

Hjemmebakt til kakebordet

 

Et velfylt kakebord må man ha på 17. mai, coronavirus eller ei. I år tør vi påstå det er ekstra viktig med litt kakebakst, ettersom barna går glipp av sjokoladekake og boller på den tradisjonelle feiringen på skolen.

 

Det finnes selvfølgelig utallige kakevarianter å velge mellom, og alle i familien har sikkert sine favoritter. Her er noen av kakene vi mener passer godt på kakebordet denne dagen.

muffins pyntet med ostekrem, friske bær og 17. mai-flagg

17. mai-muffins i rødt, hvitt og blått er kjempegodt og ser dessuten superlekkert ut på kakefatet.

 

Alle elsker boller, så noen hveteboller kan du gjerne bake til festen. Vil du gjøre dem ekstra festlige, kan de pyntes med glasur og seigmenn.

 

Når du først skal sette en bolledeig, kan du kanskje også bake noen skoleboller. Eller gjør dem litt ekstra 17. mai-aktige ved å forme dem som maiblomster i stedet.oppskrift på Sjokolade- og banankake

Sjokoladekaken må selvsagt også være med på kakebordet. Her er en barnevennlig sjokoladekake med banan som kommer til å gå ned på høykant.

 

Og neida, vi har ikke glemt isen! Ingen 17. mai-feiring uten. Hva med å servere noen gode iskuler i hjemmebakte cones i år? Garantert suksess!

 

Cones med iskrem og bær

Se også:

>> Alt om bakst til 17. mai-festen

>> Ja, det er trygt å bake til andre

 

Finn mer om samme tema:

Les eller skriv kommentarer