Hvorfor spise norsk korn?
Spiser du norsk korn, bidrar du til mer enn egen matglede, blant annet støtter du oppom norsk matproduksjon, fra jord til bord! Her er noen enkle grep du kan ta for å spise mer av det.
Derfor bør du spise norsk – også når du spiser korn og kornprodukter!
Brød, grøt, rundstykker, boller, pannekaker, scones, pasta og pizza – korn og kornprodukter er noe vi spiser mye av. Og her går det an å velge norsk.
Velger du korn som er produsert på norske jorder, bidrar du til at disse arealene opprettholdes. Å bygge matjord tar tusenvis av år, og det er svært vanskelig å ta i bruk arealer som er bygget ned. Men spiser du norsk korn, dyrkes det norsk korn! Det samme gjelder kornsorter. Spiser du kornsorter som dyrkes og trives i Norge, bidrar du til at norske bønder fortsetter å dyrke det, og at kompetansen knyttet til både dyrking og foredling av korn forblir i Norge.
I en verden preget av uro som kan påvirke forsyningskjedene for mat, er det verdifullt at vi produserer mest mulig av maten vi spiser selv. Kjøper du korn av norsk opprinnelse fremfor importert korn, bidrar du til å øke selvforsyningsgraden her til lands. Å være mest mulig selvforsynt på mat gjør oss bedre rustet dersom det skjer noe som påvirker matforsyningen vår. I tillegg så bidrar du til å minske presset på kornressursene globalt ved å spise maten vi produserer i Norge. Det er igjen med på å styrke den globale matsikkerheten.
Sikre arbeidsplasser i Norge
Når du kjøper norsk korn, er du også med å sikre arbeidsplasser rundt om i landet vårt. Næringsmiddelindustrien er den største fastlandsindustrien vår, og den eneste komplette verdikjeden vi har. Kjøper du norsk korn, støtter du arbeidet som legges ned gjennom hele verdikjeden fra dyrking på gården til råvaren er transportert, foredlet og klar for å spises på tallerkenen din. På den måten bidrar du til at tusenvis av mennesker har en jobb å gå til. Arbeidsplasser er igjen viktig for lokalsamfunn, og bosetting over hele landet.
I alle ledd i den norske verdikjeden for korn, fra dyrkingen på åkeren, videre til mølleren og bakeren, jobbes det kontinuerlig med å sikre at kornets reise fra jord til bord gjøres på best mulig vis. Stolte produsenter står bak norsk korn, og sånt blir det kvalitetsmat av!
Slik finner du norske korn- og bakevarer
- Når du handler mel og rene kornprodukter, se etter opprinnelsesland eller NYT-Norge merket.
- Når du kjøper brød og bakevarer i dagligvarehandelen kan du se om det er bakt i Norge. Melet i brødet er norsk så langt det lar seg gjøre. Grunnet varierende melkvalitet, er vi nødt til å supplere med importert korn. Det finnes brød utelukkende bakt på norsk korn.
- Når du er på kafé eller handler på bakerier kan du spørre om bakevarene er bakt der, om hvor melet kommer fra, og velge norsk der det er mulig.
Hvilke kornsorter dyrkes det på norske jorder?
På norske kornåkere dyrkes det hovedsakelig bygg, hvete, havre og rug. Bygg og hvete dyrkes det mest av, mens hvete og havre er det vi spiser mest av. Grunnen til at det dyrkes mye mer bygg enn vi spiser, er fordi bygg er en hardfør kornsort som tåler det norske klimaet bedre. Bygget som ikke blir spist direkte av mennesker, brukes som råvare i kraftfôr til husdyr, som sau og storfe.
Men hvorfor dyrkes det ikke mer hvete – den kornsorten vi spiser mest av? Det finnes det gode forklaringer på. Hvete er en mer krevende kornsort, som stiller andre krav til jordsmonn og klima. I områder der det kan være krevende å dyrke korn med tilstrekkelig matkvalitet (eller bakekvalitet), velger derfor mange bønder heller å satse på å dyrke bygg. Som følge av klimaforhold varierer også andelen av hveten som ender opp som matkorn. Resten blir brukt i husdyrfôr.
På grunn av varierende avlinger på korn, er vi per i dag avhengige av å importere korn for å dekke etterspørselen i “dårlige” kornår. Bransjen har jobbet målrettet med å øke norskandelen for matkorn i flere tiår, blant annet gjennom forskning og testing av hardføre kornsorter. Dette har ført til at vi i gode kornår kan komme opp i en norskandel på hele 80 prosent! Spiser du norsk korn, bidrar du til at norskandelen kan økes ytterligere!
Neste gang du handler, se etter norsk korn. Et enkelt valg, som betyr mer enn bare det neste måltidet!


