Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Slik oppbevarer du brødet best

Det er lite som slår smaken av nybakt brød. For å få den til å vare, er det viktig å oppbevare brødet riktig.
Skriv ut

Det er flere faktorer som spiller inn ved oppbevaring av brød. Ja, selv luftfuktigheten på kjøkkenet kan være avgjørende for hvor lenge baksten holder seg fersk.

 

Hvis du har det tørt hjemme, kan det være smart å oppbevare brødet i en brødboks av keramikk eller blikk. Har du derimot god utluftning, vil sannsynligvis en brødboks i tre gjøre nytten.

 

Å pakke brødet inn i et rent tøystykke eller stoffpose, gjerne av lin eller bomull, eller la brødet stå uemballert på skjærefjøl med snittflaten ned er beste oppbevaring av brød. Da holder brødet på saftigheten samtidig som skorpen holder seg .

 

Brød bevarer ferskhet kortest i poser av perforert plast eller papir. Ved bruk av brødskjæremaskinen i butikken økes lufttilgangen i brødet og det vil tørke ut raskere. Ferdig oppskåret brød egner seg dermed best for frysing.

 

Uansett hvilken oppbevaringsmetode du velger, bør du sørge for god hygiene. Muggdannelse oppstår nemlig hvis brødet kommer i kontakt med muggsporer. De finnes i luften og trives best i fuktighet, varme og mørke. Du skal ikke spise brød som er angrepet av mugg. 

 

Romtemperatur er best

Temperaturen er heller ikke uvesentlig for deg som ønsker å bevare brødet ferskt lengst mulig. Romtemperatur er det beste, mens kjøleskaptemperatur er ikke like optimalt. I motsetning til annen mat, som holder seg lenger i lave temperaturer, tørker brødet lettere i temperaturer mellom 4 og 7 grader.

brødskiver i pose

 

Frys brød i skiver

Å fryse ned brød er praktisk både for små og store husholdninger. Nedfrysingen kan endre noe på smak og konsistens, men med et par enkle forholdsregler blir resultatet bra. Har brødet sprø eller tykk skorpe kan det hjelpe å skjære av skalkene før frysing. Brødet kan også fryses ferdig oppskåret i skiver.

 

Det kan være lurt å fryse ned brødet så ferskt som mulig. Pakk brødet inn i en ren plastikkpose, fortrinnsvis brødpose som er merket med at den er egnet som matemballasje.

 

Tips: Skjær opp brødet i brødskjærermaskinen i butikken. Putt brødet i fryseren. Så kan du ta ut så mange skiver du trenger om morgenen og ha ferske skiver til lunsj.

Grovt superbrød

 

 

Frossent brød kan oppbevares i 6-7 måneder. Fete bakervarer bør imidlertid ikke ligge i fryseren mer enn 3-6 måneder, fordi fettet i dem harskner. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen. Snartining i ovn eller i mikrobølgeovn er også mulig, men dette påskynder uttørring og bakervarene bør da spises umiddelbart.

 

Smått og godt

Nå er det også stadig flere som selger små brød. Hvis du har et utsalg i nærheten, kan du kjøpe ferskt litt oftere, uten å produsere mer matavfall. Smart – og supergodt!

 

Bruk riktig pose

Er du en av dem som lar brødet ligge i handleposen du kjøpte med deg hjem fra butikken? Det bør du muligens revurdere. Disse posene er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat. Noen poser er laget av resirkulert materiale og kan avgi uheldige fremmedstoffer til brødet. Om du velger pose som oppbevaringsmetode,

bruk plastposer som er merket med at de er egnet som matemballasje.

 

Brød trenger luft, og mangelen på det vil gjøre brødkvaliteten dårlig på kortere tid enn andre alternativer. Den sprø skorpen vil kunne bli seig i en lufttett pose.

 

Kilde: Mattilsynet

 

Sist oppdatert: 07.08.2018